Din anul școlar 2025-2026, va fi inclusă în programa școlară o nouă materie pentru elevii de liceu din România! Aceasta se va numi „Dezvoltarea jocurilor video” și a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Iată de ce părinții nu sunt de acord cu noua disciplină școlară.
O nouă materie pentru elevii de liceu din România!
Apare materia „Dezvoltarea jocurilor video” pentru elevii de liceu din România. Noua disciplină va intra în programă în anul școlar 2025-2026. Elevii sunt încântați de noua materie, însă părinții sunt revoltați și sunt de părere că această materie va accentua dependența de calculator și de jocuri video.
Noua disciplină va fi pusă la dispoziția tuturor elevilor din toate specializările și profilele liceale, iar orele se vor desfășura în laboratoarele de informatică.
„Disciplina are în vedere inițierea elevilor în toate etapele de dezvoltare a jocurilor, de la proiectare până la publicare, utilizând limbajul de specialitate. Ea permite implicarea elevilor în activități similare cu ale profesioniștilor din domeniu, realizate pe grupe, elevii asumându-și rolurile specifice dintr-o echipă de dezvoltare a unui joc și conștientizând valoarea muncii în echipă.”, se arată în Ordinul nr. 7.233/2024.
Liceeni vor studia instrumentele digitale pentru dezvoltarea jocurilor. Profesorii le vor prezenta mai multe tipuri de aplicații care să îi ajute în faza de proiectare a jocului, game design, în stabilirea tehnologiilor necesare implementării unui joc și în realizarea scenariului.
Materie nouă și pentru elevii din învățământul primar
Ministerul Educației a propus o nouă lege care îi vizează și pe elevii de la școala primară. Proiectul lansat de Ministerul Educației arată că, la sfârșitul școlii primare, elevul trebuie să manevreze cu ușurință un dispozitiv digital, să caute date sub formă de text, fotografii și videoclipuri. Elevul trebuie să știe să salveze link-uri și fișiere, iar la nevoie să le acceseze rapid, să înțeleagă ideea de drepturi de autor și de siguranță a datelor, iar în final să poată întocmi autonom o lucrare pe un subiect anume. Cert este că, din această toamnă, telefonul, laptopul, tableta și calculatorul devin oficial instrumente de învățare activă pentru elevii români de la școala primară.
Tot din toamna acestui an, cadrele didactice vor avea obligația legală să facă educație rutieră pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. Cele trei ghiduri publicate de Ministerul Educației trebuie parcurse de către profesori pentru a putea face educație rutieră, fie că sunt profesori diriginți sau nu.
,,Ghidurile de educație rutieră destinate cadrelor didactice din învățământul primar, secundar inferior și secundar superior au rolul de a stimula și sprijini profesorii în implementarea obligației legale de educație rutieră. Această obligație legală nu se adresează exclusiv diriginților. Încurajăm toate cadrele didactice să se implice activ în această componentă educativă, dat fiind rolul extrem de important pe care îl au profesorii în creșterea gradului de siguranță rutieră a copiilor.“, transmit reprezentanții Ministerului Educației prin intermediul ghidului.
Cert este că, din anul școlar 2025-2026, elevii de liceu vor avea o nouă materie, „dezvoltarea jocurilor video.” Părinții sunt revoltați de noua decizie și consideră că această disciplină îi va face pe tineri să fie dependenți de jocurile video, mai mult decât sunt în prezent.
alta tampenie
la 18 ani toti vor purta ochelari
Distrugerea învățământului pe banii contribuabililor