Cercetătorii au descoperit o nouă modalitate de transmitere a coronavirusului. Conform specialiștilor, flora intestinală are un rol decisiv în modul în care sistemul imunitar luptă cu COVID-19.
O nouă madolitate de transmitere a coronavirusului
Studiile publicate recent despre noul SARS-COV19, arată că implicarea unor bacterii importante, sugerează o axă terapeutică și una preventinvă. Specialiștii sunt de părere că miliardele de bacterii pe care oamenii le au sunt importante pentru sistemul imunitar. De asemenea, aceștia precizează că analiza profilului de expresie genetică al receptorilor din acest tip de COVID-19 ne poate ajuta pe viitor.
Virusul își schimbă modul de legare constant, iar plămânii devin cei mai vulnerabili, în timp ce ținta potențială la nivelul intestinului subțire rămâne constantă. Cercetătorii chinezi care au analizat schimbările de floră intestinală a pacienților infectați cu coronavirus, și au descoperit că flora avea o scădere semnificativă a bifidobacteriilor și lactobacililor, familiile de bacterii simbotice, și o creștere a bacterilor precum Corynebacterium sau Ruthnebacterium.
Cum se răspândește coronavirusul?
Specialiștii chinezi au precizat că lipsa oxigenului transportat în sânge, a fost corelată cu niveluri crescute de celule imune și a markerilor de inflamație. Potrivit cercetătorilor, dezechilibrul florei intestinale și hiperinflamarea pot însemna un risc ridicat de suferințp respiratorie fatală. De asemenea, în faza gravă a infecției cu noul virus, ADN-ul coronavirusului a fost detectat în sânge doar 10% dintre pacienți, dar a fost detectat la 50% dintre ei în scaun.
Coronavirusul a fost identificat în scaun de nenumărate ori, iar acest lucru poate reprezenta că scaunul ar putea fi un mod de contaminare cu noul virus. Medicii din China sunt de părere că lipopolizaharidele produc un climat pro-inflamator pe tot corpul, iar persoanele care au un sistem imunitar mai slab, au un ecosistem intestinal perturbat. Mai multe studii au arătat că microbiota celor în vârstă are mai multe bacterii gram negative, iar acest lucru crește nivelul LPS.
Un cercetător din Franța a descoperit că bacteriile de genul Prevotella au fost găsite la pacienții din China infectați cu coronavirus. Bacteriile de genul Prevotala sunt cunoscute ca fiind cauzatoare de simptome respiratorii. Acest gen de bacterii este mai des întâlnită la femei decât la bărbați, și acesta ar fi unul din motivele pentru care copiii nu se infectează cu coronavirus.