Noua lege a învățământului preuniversitar prevede că o anumită categorie de părinți nu va mai avea voie să intre în școli, decât în anumite cazuri excepționale. Este vorba despre ”părinții-avocați” care preferă să le facă singuri copiilor dreptate în momentul în care consideră că aceștia au fost nedreptățiți de colegi sau de profesori.
Accesul acestora în școli va fi restricționat începând din această toamnă.
„Personalul didactic de predare are dreptul la siguranță în exercitarea actului educațional și nu poate fi perturbat în timpul desfășurării activității didactice“, se arată în Legea 198/2023.
Accesul va fi permis doar în situații excepționale
Există însă și excepții. Așadar, părinții vor putea intra în școală doar dacă au fost solicitați sau programați pentru o discuție cu un cadru didactic sau dacă participă la acțiuni organizate de părinți, aprobate de conducerea unității de învățământ.
„Prin excepție (…) nu se consideră perturbare a cadrelor didactice în timpul desfășurării activității didactice intervenția autorităților care coordonează sistemul național de învățământ și/sau publice, în situațiile în care sănătatea fizică sau psihică a beneficiarilor primari ori a personalului este pusă în pericol în orice mod, conform constatării personalului de conducere, sau în timpul exercițiilor de alarmare pentru situații de urgență“, se mai arată în document.
Președinta Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România, Corina Atanasiu, este de părere că această măsură este una benefică.
„Am fost de acord cu o astfel de reglementare din mai multe motive. Există părinți care au tendința ca, în cazul unui conflict între propriul copil și un alt elev, să vină să-și facă dreptate. Nu de puține ori am avut copii agresați de părinții altui elev chiar în incinta școlii. Apoi, la fel, am avut părinți care au venit să tragă la răspundere un cadru didactic pentru o notă mică luată de copil.
Suntem de părere că tot ce se întâmplă în școală se reglează cu mecanismele avute la dispoziție de cadrele didactice și de direcțiunea unității de învățământ, fără alte intervenții.
Apoi, mai este un aspect. Dacă avem o școală cu 1.500 de elevi, ce ar însemna și 1.500 de părinți în respectivele incinte la venirea sau plecarea din școală? Nici nu cred că este bine din punct de vedere sanitar, în plin sezon de gripă, de exemplu“, a precizat Corina Atanasiu, potrivit adevărul.ro.
Bun asa.
Astept si momentul in care unora li se va interzice sa aiba copii.