Prima pagină » Actualitate » O nouă lege pentru șoferi! Sunt vizați conducătorii auto care au primit amendă
O nouă lege pentru șoferi! Sunt vizați conducătorii auto care au primit amendă

O nouă lege pentru șoferi! Sunt vizați conducătorii auto care au primit amendă

24 iun. 2024, 11:00,
BZI.ro, în Actualitate

O nouă lege pentru șoferi! Este vorba despre cei care au fost sancționați de oamenii legii și vor să facă o contestație. Mulți șoferi se întreabă ce au de făcut atunci când vor să facă o cerere de contestație sau de anulare a unui proces verbal. Prin noua lege sunt vizați conducătorii auto care au primit amendă. Iată ce trebuie să facă aceștia.

O nouă lege pentru șoferi!

Conducătorii auto care au primit amendă pentru abateri în trafic au posibilitatea de a contesta procesul verbal. Pentru a face contestație la o amendă rutieră, șoferul trebuie să decidă ce anume dorește să atace.

  1. Fapta pentru care a fost sancționat: Dacă, de exemplu, șoferul consideră că viteza înregistrată de radar este mai mare decât cea reală.
  2. Modul în care a fost întocmit procesul verbal: Dacă șoferul consideră că polițistul a pus presiune pe el sau pe martori pentru a recunoaște abaterea.
  3. Informațiile trecute în procesul verbal: Dacă documentul nu conține toate informațiile obligatorii.

Termenul pentru a face contestația este de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal. Este recomandat ca șoferul să plătească jumătate din minimul amenzii în această perioadă pentru a beneficia de reducere.

Pentru a contesta o amendă de circulație, sunt necesare următoarele documente:

  1. Dovada achitării taxei de timbru.
  2. Cererea de anulare a procesului verbal.
  3. Copie a procesului verbal contestat.
  4. Documente justificative, dacă există.
  5. Probe materiale, dacă există.

Contestația se poate depune la judecătoria din zona de domiciliu sau din zona în care a fost constatată fapta.

O sancțiune contravențională se prescrie în următoarele situații:

  1. Dacă este aplicată la mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei.
  2. Dacă procesul-verbal nu este comunicat în termen de 2 luni de la data aplicării sancțiunii.
  3. Dacă executarea silită nu se face în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

Reguli europene pentru toți conducătorii auto

Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE.

În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Rămâne de văzut când va intra în vigoare noua lege UE pentru toți șoferii. Parlamentul European dorește să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legea și să nu mai aibă dreptul de a conduce în nicio țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025.

O altă lege va intra în vigoare tot în luna iulie 2024. Este vorba despre tehnologia de limitare a vitezei, deja instalată în multe modele moderne de vehicule, va deveni obligatorie pentru toate mașinile noi. Sistemul ISA, cunoscut și sub denumirea de Intelligent Speed Assistance (asistenţă inteligentă a vitezei), emite un semnal care avertizează șoferul atunci când limita de viteză este depășită și, în practică, îl obligă pe șofer să își reducă viteza. Începând din iulie 2024, pentru a preveni accidentele rutiere, UE a decis ca sistemul ISA să fie obligatoriu în toate mașinile noi.

Comentarii
  • Magda Popovici

    Vorbiți prostii…dați numărul și data emiterii legii sau faceți jurnalism „de ureche”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *