Guvernul a dat o nouă lege pentru românii din Diaspora. Cetățenii vor avea posibilitatea să cumpere online titluri de stat Tezaur. Titlurile de stat sunt instrumente financiare cu un grad de risc redus, prin care statul se împrumută de la populație și se obligă să returneze banii într-un termen stabilit. Statul vrea să permită românilor din Diaspora să cumpere online titluri de stat Tezaur. Iată ce alte beneficii vor avea aceștia.
O nouă lege pentru românii din Diaspora
Guvernul a aprobat miercuri, 21 august 2024, o ordonanță de urgență care să permită românilor din Diaspora să cumpere online titluri de stat Tezaur. Aceasta în contextul în care Ministerul Finanțelor pregătește implementarea unor noi soluții tehnice pentru achiziția online a acestor titluri.
„Soluțiile noi de extindere a bazei de investitori, prin care se intenționează inclusiv facilitarea accesului persoanelor cu cetățenie română din Diaspora, vor conduce la volume mai mari de sume subscrise, dar și de operațiuni legate de acestea, inclusiv implicarea instituțiilor bancare și a altor instituții ale statului.”, se arată în nota de fundamentare.
În cadrul programului Tezaur nu există o sumă minimă de investiții. Titlurile de stat pot fi cumpărate:
– între 12 august 2024 – 05 septembrie 2024 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont JUNIOR;
– între 12 august 2024 – 06 septembrie 2024 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;
– între 12 august 2024 – 05 septembrie 2024 în mediul urban și 12 august 2024 – 04 septembrie 2024 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale Poștei Române.
Ce trebuie să știe românii care vor să se întoarcă în țară
Un proiect legislativ recent are ca scop chemarea românilor înapoi în țară și să suporte jumătate din salariul fiecărui cetățean concediat în străinătate din motive nejustificate. Suma maximă pe care statul ar urma să o acopere din salariul lunar al fiecărui român revenit în ţară e de 3.000 de lei, în primul an de contract de muncă.
În al doilea an de contract de muncă, statul ar urma să acopere 25% din salariul românilor care s-au întors din străinătate. Suma maximă acoperită de stat din salariul lunar al fiecărui român întors în ţară va fi de 2.000 de lei, conform proiectului de lege. Sumele acordate celor care se întorc din străinătate se vor deconta din bugetul asigurărilor pentu șomaj sau din fonduri externe nerambursabile.
O altă lege îi vizează pe cei care muncesc în străinătate de mulți ani. Cetățenii de origine română care locuiesc în alte țări sunt obligați, din punct de vedere al legii fiscale, să depună un document important la ANAF. Este vorba despre certificatul de rezidență fiscală. Lipsa depunerii certificatului de rezidență fiscală poate veni cu consecințe grave, mai ales având în vedere schimbările legisltive care permit impozitarea cu până 70% a veniturilor nejustificate. Cu toate acestea, mulți români nu depun documentul pentru că amenda este mică, de 100 de lei. Românii care lucrează în străinătate trebuie să depună actul pentru a nu risca să le fie impozitate veniturile cu 70%.