Prima pagină » National » O nouă lege pentru românii care construiesc sau dărâmă o casă! Ce obligație au aceștia
O nouă lege pentru românii care construiesc sau dărâmă o casă! Ce obligație au aceștia

O nouă lege pentru românii care construiesc sau dărâmă o casă! Ce obligație au aceștia

20 dec. 2024, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Va intra în vigoare o nouă lege pentru românii care construiesc sau dărâmă o casă! Noul proiect legislativ se referă la gestionarea deșeurilor provenite din construcții și demolări de către proprietari. Iată ce obligație au aceștia.

O nouă lege pentru românii care construiesc sau dărâmă o casă!

Se schimbă legea pentru persoanele sau companiile care obțin autorizații de construcție sau demolare. Senatul României a adoptat o propunere legislativă care vizează îmbunătățirea administrării deșeurilor provenite din activitățile de construcție și demolare (DCD). Scopul proiectului de lege este de a promova reciclarea, reutilizarea materialelor și reducerea impactului deșeurilor asupra mediului.

Printre obiectivele sale principale se află:

  • Crearea de politici locale pentru managementul eficient al DCD-urilor.
  • Reducerea deșeurilor abandonate ilegal provenite din construcții și demolări.
  • Promovarea reciclării și reutilizării materialelor pentru reducerea impactului asupra mediului.
  • Adaptarea standardelor existente pentru a permite integrarea materiilor prime secundare în noi materiale de construcții.
  • Demolarea selectivă, prin care se facilitează reutilizarea și reciclarea materialelor prin sortarea lor încă de la sursă.
  • Utilizarea inovatoare a deșeurilor rezultate din construcții și demolări, precum integrarea acestora în materiale pentru construcția drumurilor.

Mulți vor să afle cât costă să îți construiești singur o casă în 2024. Prețurile pot varia în funcție de mărimea și tipul de imobil. În ultimii ani, românii au decis să se mute de la bloc la casă. Unii preferă să cumpere case gata construite, însă costurile sunt uriașe. Alții vor să își construiască singuri casa, după proiectul propriu, însă prețurile materialelor de construcție sunt exorbitante. Costul cu materialele de construcție depinde de amploarea lucrării. Pentru stadiul de finisată la cheie, costul pornește de la 45.000 de euro. Pe lângă costurile materialelor de construcție, o sumă importantă este alocată manoperei. Costul pentru a construi o casă de până la 80 mp este de 250 euro/mp la roșu și ajunge până la 450 euro/mp la cheie.

Pentru a avea propria locuință, românii oscilează între programul Noua Casă 2024 sau creditul ipotecar atunci când vor să își cumpere o locuință. Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit. Cert este că, românii care vor să își construiască singuri o casă trebuie să scoată bani mulți din buzunare, având în vedere prețurile materialelor de construcție.

Ce obligații au persoanele care obțin autorizația de construcție sau de demolare

Persoanele sau companiile care obțin autorizații de construcție sau demolare vor avea obligația să solicite soluții de reutilizare sau valorificare a deșeurilor, încă din faza studiilor de fezabilitate, să sorteze și stocheze corespunzător deșeurile, fiind interzisă amestecarea diverselor tipuri de materiale, să înregistreze deșeurile conform Catalogului European al Deșeurilor, să urmeze un plan detaliat de gestionare a DCD-urilor pe toată durata proiectului.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi uriașe. Amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 lei pentru persoane fizice. Amenzi între 5.000 și 10.000 lei pentru persoane juridice. Operatorii economici autorizați pentru transportul DCD-urilor care nu iau măsuri pentru reducerea cantității de praf degajată pot primi amenzi de 25.000 – 30.000 lei.

Materialele considerate deșeuri de construcții și demolări sunt betonul, cărămida, lemnul, cimentul, plasticul, materialele de construcții cu azbest, plăcile ceramice, nisipul, gipsul, vata minerală și altele.

Un nou proiect de lege aflat în dezbatere vizează o bună gestionare a deșeurilor de construcții, fie că sunt rezultate după o demolare sau după ce a fost construită o casă.

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Cum a trăit fiica lui Nicușor Dan jurământul tatălui său în Parlament. Președintele României, detalii neștiute despre Aheea
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Elena Băsescu, de nerecunoscut! Cum arată acum fiica fostului preşedinte, operaţiile estetice au...
observatornews.ro
Locuri de muncă bine plătite pe care nu le vrea nimeni. Unele salarii pot ajunge până la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Documentul esențial care trebuia depus la ANAF. Termenul a expirat, sancțiunile sunt uriașe
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Când poți depăși viteza limita de viteză pe străzile din România și să nu încalci legea. Cum scapi de amendă și de ce
Dailybusiness.ro
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bruneta lui Iohannis și-a dat DEMISIA când a venit Nicușor Dan. Cine e FEMEIA de la Cotroceni pe care o vedeam mereu lângă toți președinții!
redactia.ro
De ce era poreclit Nicușor Dan "Balaurul" în adolescență. Președintele s-a născut în mijlocului unui parastas
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 mai 2025
28 mai 2025