Prima pagină » Actualitate » O nouă lege pentru românii care au case și terenuri de vânzare! Statul stabilește cu ce sumă să îți vinzi proprietățile
O nouă lege pentru românii care au case și terenuri de vânzare! Statul stabilește cu ce sumă să îți vinzi proprietățile

O nouă lege pentru românii care au case și terenuri de vânzare! Statul stabilește cu ce sumă să îți vinzi proprietățile

01 ian. 2025, 15:00, 3 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

O nouă lege pentru românii care au case și terenuri de vânzare! Prețurile nu vor mai fi în funcție de grilele notarilor, ci se vor stabili în funcție de valorile de piață. Iată cum statul român stabilește cu ce sumă să îți vinzi proprietățile.

O nouă lege pentru românii care au case și terenuri de vânzare!

Se anunță schimbări importante pentru românii care au de vânzare case sau terenuri. Începând din 2026, în România, va fi implementat sistemul e-Proprietate, care va stabili prețurile cu care românii își vor vinde proprietățile. Astfel, nu se va mai ține cont de grilele notarilor, așa cum se aplică în prezent. Marcel Boloș, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a explicat cum va funcționa sistemul e-Proprietate, carea stârnit multe controverse și nemulțumiri în rândul celor care dețin case și terenuri și vor să le vândă.

„e-Proprietatea e angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor folosi standardele notarilor. Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților.”, a explicat ministrul.

Până când sistemul e-Proprietate va fi implementat în 2026, românii au însă o altă problemă. Începând cu 1 ianuarie 2025 se măresc taxele și impozitele.

Cum se va calcula impozitul pe locuințe

Începând din 2025, primăriile vor trebui să utilizeze grilele notariale pentru a calcula impozitele pe proprietate, conform noilor reglementări introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 16/2022. Acest nou mecanism ar putea duce la creșteri semnificative ale impozitelor în anumite zone ale țării. De exemplu, în București, impozitele ar putea să se dubleze, iar în Cluj, chiar să se tripleze. Schimbarea urmărește alinierea valorilor de impozitare mai aproape de valorile de piață ale proprietăților.

Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea. Acest mecanism modernizat va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2026, oferind o metodă mai precisă pentru evaluarea proprietăților. e-Proprietatea va reprezenta o bază de date națională, centralizând informații despre valorile de piață ale proprietăților din România. Inițiativa va implica colectarea de date de la diverse surse, inclusiv cadastru, notari și autorități locale. Prin utilizarea acestor informații, sistemul informatic va furniza valori de piață precise pentru proprietăți, adaptate fiecărei localități, transformând modul de impozitare a proprietăților. Guvernul are de gând să implementeze un nou sistem de calcul pentru impozite, care să difere de la o zonă la alta a țării, în funcție de prețurile locuințelor de pe piața imobiliară.

Și anul 2025 se anunță a fi un an al scumpirilor. Românii vor plăti taxe și impozite mai mari și un nou val de scumpiri îi va afecta pe toți cetățenii. Gaura de la buget va fi chiar mai mare decât în anul 2024. Schimbări majore vor fi și în 2026 pentru cei care dețin case și terenuri. Statul român vrea să implementeze un nou sistem numit e-Proprietate, care va stabili prețurile cu care românii își vor vinde proprietățile, dar și noile prețuri de impozitare a locuințelor.

Comentarii
  • In istoria omenirii de fiecare data cind , incompetentii birocrati , statul , guvernul sa amestecat in economia de piata sa ales praful si tot ce au atins ei prin legi , directive, ordonante , reguli sa ales praf si pulbere !, nici acum nu o sa fie altfel

  • Judecatorul Dredd

    Deci va fi in functie de pretul cu care se vand efectiv proprietatile, nu fanteziile analfabetilor de „ajenti” care vizeaza 3000 de euro/mp. Am vb cu un prostac din asta de agent care imi spunea „chiriasii platesc acum 650 de euro pe luna”. Ii raspund „super, doar ca rata vine 900 de euro.Cum poate sa coste apartamentul cu 50% mai mult decat ar trebui sa coste in mod normal?” Si-a dat seama ca a fost prins, a intors capul si a dat-o cu „daca nu vreti sa cumparati, de ce imi pierdeti timpul?” :)))))))))))))))))))))))) Marlan analfabet, cum vrei tu sa julesti oameni de banii pe care i-au muncit. Milogi ordinari.

  • Sunt în asentimentul celor de mai sus!! Paraziții ăștia au ridicat prețurile astea la 3000 pe mp., prețul real este de cel mult 1500 euro/mp. Fir-ați ai dracului de paraziți, la muncă cu voi, s-au cam rărit și fraierii, așa că nu aveți altă soluție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025