A intrat în vigoare o nouă lege pentru români! Mulți proprietari nu plătesc impozit pentru închirierea locuințelor, așa că proprietarii de locuințe vor fi luați în vizor de ANAF. Iată ce trebuie să faceți dacă aveți o casă sau un apartament.
O nouă lege pentru români!
Toate contractele de închiriere trebuie declarate, fie că este vorba de o casă sau un apartament. Proprietarii sunt obligați să înregistreze contractele de închiriere la sediul ANAF, în termen de 30 de zile, de la data încheierii contractului sau apariției unei modificări contractuale, cum ar fi modificarea prețului de închiriere sau a duratei.
Veniturile din chirii sunt taxate cu 10%, după deducerea unei cote de cheltuieli de 20%, fără să fie nevoie de documente de justificare. Practic, la o chirie de 2.000 de lei brut, 400 de lei este o sumă neimpozabilă, iar procentul de 10% se va aplica pentru suma de 1.600 de lei. Adică proprietarul trebuie să plătească în jur de 160 de lei. Cei care realizează venituri mai mari de șase salarii minime brute, plătesc și contribuția la sănătate de 10%.
Sunt mulți și cei care după ce au încheiat un contract cu chiriașul prin agenția imobiliară nu îl mai înregistrează și la ANAF. ANAF poate verifica dacă proprietarii au declarat că au locuințele închiriate prin asociațiile de proprietari sau pot urmări sursele veniturilor care le ajung în conturi. Cei care nu respectă legea riscă o amendă de 500 de lei, plus plata taxelor din urmă pentru banii nedeclarați.
Legi stricte pentru cei care stau la bloc
Deținătorii de locuințe sunt obligați să raporteze numărul de persoane care rezidă într-un apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Regula nouă este aceea că o rudă pe care o găzduim mai mult de 15 zile trebuie declarată și ea la întreținere. Întreținerea reprezintă contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane și se plătește lunar.
Este important să știm că ceilalți locatari sau președintele asociației de proprietari au dreptul de a cere verificarea numărului de persoane care locuiesc într-un apartament anume. Ei pot, de asemenea, să solicite prezența unui polițist în această situație. Dacă plata întreținerii nu se efectuează în termen de 30 de zile de la scadență, asociația de proprietari are dreptul să impună penalități.
Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.
Astfel de lucrări sunt închiderea balconului, recompartimentarea locuinței, modificarea fațadei și nu numai. Singurele operațiuni care se pot efectua fără acest document sunt zugrăvelile. Condiția este că nu trebuie modificate elemente de fațadă și culorile originale.
Persoanele care stau la bloc trebuie să respecte mai multe reguli stricte în anul 2024, printre acestea fiind programul de liniște. Conform prevederilor Legii nr. 61/1991, care reglementează viața în comun la bloc, respectarea orelor de liniște este obligatorie.
Atentie! Bloc CL6, Scara B, Soseaua Arcu 39. De un an se scutura blocul se fac modificari. Cei care produc aceste dezmembrari fac si scandal !
Cine ne ajuta?
De ce nu lasati comentariul?