Prima pagină » Actualitate » O nouă lege pentru proprietarii de terenuri! Ce se va întâmpla cu contractele de arendă
O nouă lege pentru proprietarii de terenuri! Ce se va întâmpla cu contractele de arendă

O nouă lege pentru proprietarii de terenuri! Ce se va întâmpla cu contractele de arendă

01 oct. 2024, 13:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Va intra în vigoare o nouă lege pentru proprietarii de terenuri! Scopul noului proiect de lege este de a proteja investițiile agricole pe termen lung. Iată ce se va întâmpla cu contractele de arendă.

O nouă lege pentru proprietarii de terenuri!

Un nou proiect de lege aflat în dezbatere îi vizează pe cei care dețin terenuri și le dau în arendă. Prin noua lege propusă, se dorește încheierea pentru minim 7 ani a unui contract de arendă, care se aplică și în cazul în care terenul este vândut, cât și pentru moștenitori, în caz de deces al proprietarului.

Contractul de arendă poate înceta înainte de termenul minim de 7 ani, doar în cazul în care arendașul nu achită suma pe care o datorează în baza contractului sau dacă se află în faliment. Proiectul specifică și faptul că subarendarea, adică arendarea făcută de arendaș, este interzisă, cu excepția schimburilor între arendași.

Rămâne de văzut dacă această lege va fi acceptată și dacă va intra în vigoare.

Reguli stricte pentru cei care vor să vândă un teren

Tranzacțiile cu terenuri devin nule dacă nu este achitat un impozit obligatoriu pentru vânzarea terenurile din extravilan.

,,Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea prevederilor art. 4(2) referitoare la obligația de plată a impozitului este interzisă și se sancționează cu nulitatea relativă.”, se precizează în lege.

,,Terenurile agricole situate în intravilan și terenurile care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți/construcții, și parțial în extravilan, cu destinație agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări. În cazul contractelor de asociere în participație încheiate între o instituție publică și un operator economic privat, în care aportul instituției publice este terenul domeniu public al statului, nu se aplică prevederile.”

De asemenea, se dorește și schimbarea legii pentru terenurile în arendă. Se va impune o durată a arendării de cel puțin 7 ani pentru ca persoana care ia în arendă să acceseze fonduri europene sau credite bancare și să facă investiții pe termen lung. Noua lege propune și comasarea terenurilor ce implică o eficiență economică ridicată și o producție crescută, spre deosebire de fragmentarea terenurilor exploatate. Cu cât suprafața de teren este mai întinsă și cu o formă geometrică regulată, cu atât mai mult se poate configura un plan al culturilor. Totodată, crește controlul asupra lucrărilor agricole, culturilor și recoltelor.

O altă lege îi vizează pe cei care vor să cumpere un teren de la un vecin. În legislația actuală, conform Legii nr. 17/2014, dreptul de preempțiune este acordat doar vecinilor care dețin terenuri agricole. Dacă această inițiativă va fi adoptată, dreptul de preempțiune va reveni tuturor vecinilor, indiferent de categoria de folosință a terenului învecinat. Dreptul de preempţiune este definit ca un beneficiu legal acordat unei persoane, denumite preemptor, de a cumpăra un bun cu prioritate faţă de alte persoane, la acelaşi preţ. Totodată, cei care dețin întreprinderi agricole de stat pot solicita titluri de proprietate. Acest demers necesită îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: solicitantul trebuie să demonstreze că deține proprietatea asupra construcțiilor, să înregistreze construcția în registrul agricol și să prezinte dovada plății impozitelor și taxelor aferente acesteia.

Legea privind încheierea pentru minim 7 ani a unui contract de arendă se află în dezbatere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`