Prima pagină » Actualitate » O nouă lege pentru proprietarii de locuințe din România. Ce trebuie să știe cei care dețin un imobil

O nouă lege pentru proprietarii de locuințe din România. Ce trebuie să știe cei care dețin un imobil

12 mart. 2024, 08:20,
în Actualitate

Recent, a intrat în vigoare o nouă lege pentru proprietarii de locuințe din România. Această lege, aprobată în urma modificării Legii nr. 152/1998 și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28/2013, vine să faciliteze schimbul de locuințe în timpul perioadei de valabilitate a contractului de închiriere. Iată ce trebuie să știe cei care dețin un imobil.

O nouă lege pentru proprietarii de locuințe din România

Potrivit Administrației Prezidențiale, noul act normativ ce vizează proprietarii de locuințe permite realizarea schimbului de locuințe în orice moment pe durata contractului de închiriere. În plus, acesta impune ca titularul contractului de vânzare cu plata în rate lunare egale să suporte cheltuielile pentru întreținere, reparații curente, reparații capitale și să încheie contracte de asigurare a locuințelor împotriva riscurilor precum cutremurele, alunecările de teren și inundațiile.

În ceea ce privește modificările aduse Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28/2013, acesta instituie prevederea ca sumele necesare pentru decontarea bunurilor sau serviciilor să fie transferate de la bugetul de stat.

Această lege a fost adoptată inițial de Senat pe 21 noiembrie 2019 și a primit votul decisiv al Camerei Deputaților pe 13 februarie 2024.

Ce reguli trebuie să respecte cei care dețin un imobil

Modificările legislative reflectă angajamentul autorităților de a îmbunătăți accesul la locuințe și de a spori flexibilitatea în procesele de schimbare a acestora în țara noastră.

Pe de altă parte, autoritățile române au decis să impună reguli mai stricte începând din 2024, pentru a combate acest fenomen. Potrivit noilor reglementări, proprietarii vor putea promova locuințele pe platformele de închiriere doar dacă dețin un certificat oficial de clasificare. Cei depistați că nu respectă această regulă riscă amenzi de până la 50.000 de lei, la care se adaugă plata taxelor aferente veniturilor nedeclarate.

Cei care au casele sau apartamentele la închiriat trebuie să știe că vor fi supuși la taxe mai ridicate pe venit. Persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opţiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activităţi independente. Indiferent de numărul contractelor de închiriere, aceşti contribuabili nu îşi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile.

În acest context, experții susțin că trebuie avută în vedere obligația de declarare și plată a impozitelor către ANAF pentru veniturile obținute din închirierea imobilelor. În ultimii ani, tot mai mulți români s-au mutat de la bloc la casă. România se află în topul țărilor din UE cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Multe persoane oscilează între programul Noua Casă 2024 sau creditul ipotecar atunci când vor să își achiziționeze o locuință.

Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor.

Mulți vor să afle cât costă să îți construiești singur o casă în 2024. Prețurile pot varia în funcție de mărimea și tipul de imobil. Unii preferă să cumpere case gata construite, însă costurile sunt uriașe. Alții vor să își construiască singuri casa, după proiectul propriu, însă prețurile materialelor de construcție sunt exorbitante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025