Prima pagină » Actualitate » O nouă lege pentru proprietarii de apartamente. Este nevoie de acordul vecinilor
O nouă lege pentru proprietarii de apartamente. Este nevoie de acordul vecinilor

O nouă lege pentru proprietarii de apartamente. Este nevoie de acordul vecinilor

07 aug. 2024, 09:20,
în Actualitate

S-a dat o nouă lege pentru proprietarii de apartamente, care primesc oaspeți pe o perioadă scurtă, publicând ofertele pe platforme specializate precum Airbnb. Guvernul a decis să construiască un cadru legislativ pentru acești proprietari de apartamente, care au ajuns să reprezinte o concurență neloială pentru hotelieri. Iată ce taxe au de plătit și în ce situație este nevoie de acordul vecinilor.

O nouă lege pentru proprietarii de apartamente

Reprezentanții Ministerului Economiei au anunțat obligații și taxe noi pentru români. Legea nu îi vizează pe cei care primesc în case și apartamente chiriași, ci despre cei care primesc oaspeți pe o perioadă scurtă de timp.

„O preocupare pentru hotelieri este combaterea fenomenului închirierii pe platforme online a structurilor neclasificate. Avem în lucru propuneri legislative pentru combaterea acestora. Discutăm împreună toate ideile pentru că hotelierii simt concurenţa neloială, însă rezultatul trebuie să fie unul echilibrat care să susţină dezvoltarea turismului în România.”, a transmis Ministrul Economiei.

Noua lege prevede că toți cei care vor să își închirieze locuințele sau doar câteva camere în regim hotelier turiștilor vor fi nevoiți să obțină certificate de clasificare pentru un număr total de maximum șapte spații de cazare, cu o capacitate maximă de 14 locuri.

Mai mult, proprietarii vor fi obligați să obțină acordul vecinilor înainte de a-și putea promova spațiile turistice pe platformele specializate, pentru a se asigura o conviețuire armonioasă în comunitățile locale.

Ce reguli trebuie să respecte cei care închiriază o locuință

În România, mulți proprietari aleg să-și închirieze locuințele pe baza unui contract de închiriere, iar proprietarii sunt obligați să plătească impozit la stat. Chiriașii trebuie să plătească obligatoriu costurile comune ale blocului în fiecare lună. Dacă chiriașii decid să plece, iar proprietarul nu găsește pe nimeni să închirieze din nou, acest lucru nu înseamnă că este scutit de plata întreținerii. Chiar dacă locuința rămâne goală, proprietarul legal este obligat să achite aceste costuri. Suma de plată variază în funcție de tipul imobilului.

Proprietarii sunt obligați să declare administrației blocului numărul de persoane care locuiesc în apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Aceasta se aplică atât pentru rezidenți permanenți, cât și pentru cei temporari. Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și sub denumirea de cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate. Astfel, o gestionare corectă a numărului de locatari influențează direct suma pe care fiecare proprietar o plătește lunar pentru întreținerea clădirii.

În situațiile în care există suspiciuni cu privire la corectitudinea declarațiilor sau la numărul real de locatari, ceilalți membri ai asociației de proprietari sau chiar poliția pot solicita verificări. Acestea pot include accesul la înregistrările camerelor de supraveghere pentru a verifica numărul efectiv de persoane care locuiesc în apartament. O altă lege recentă îi vizează pe cei care vor să înființeze o firmă cu sediul social într-un apartament dintr-un bloc de locuințe. Conform legii în vigoare, cei care vor să desfășoare o activitate economică la un apartament dintr-un bloc trebuie să obțină acordul vecinilor. Dacă la sediu nu se desfășoară o activitate economică, acordul nu este obligatoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024