A intrat în vigoare o nouă lege pentru fermierii din România, care utilizează produse de protecție a plantelor și care dețin echipamente de aplicare a pesticidelor. Iată ce sunt obligați să facă.
O nouă lege pentru fermierii din România!
Fermierii care dețin echipamente de aplicare a produselor de protecție a plantelor trebuie să depună la Oficiile județene din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) o cerere prin care să solicite efectuarea inspecției echipamentului deținut.
În informarea ANF se arată că în conformitate cu prevederile articolului 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului numărul 32/2012, aprobată prin legea numărul 63/2013, și ale ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 820/2016 privind desemnarea organismului de inspecție a echipamentelor de aplicare a produselor de protecție a plantelor, utilizatorii profesioniști trebuie să efectueze periodic inspecția echipamentelor de aplicare a produselor de protecție a plantelor.
Sistemul de inspecție a echipamentelor de aplicare a produselor de protecție a plantelor se face prin oficiile fitosanitare județene din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare. Inspecția echipajului de aplicare a produselor de protecție a plantelor acoperă toate aspectele importante în vederea atingerii unui înalt grad de siguranță și protecție pentru sănătatea umană și pentru mediu. După centralizarea numărului de solicitări, Oficiul Fitosanitar va informa Autoritatea Națională Fitosanitară, care va direcționa centrul mobil de inspecție către județ.
Se pot închiria terenuri agricole
Veste bună pentru cei care vor să facă agricultură. Într-un oraș din țară sunt puse la dispoziție terenuri agricole de închriat, iar sumele pe care trebuie să le plătească oamenii sunt mici. Începând din martie 2024, românii care vor să trăiască din plin viața de la țară și să aibă propria producție de legume și verdețuri proaspete, pot închiria teren pentru un an de zile.
Timișoara este singurul oraș din țară care pune la dispoziție terenuri de închiriat, parcelate, cu acces la apă și cu sistem de supraveghere. Cei doritori plătesc 700 de lei pe an și se pot bucura de propria grădină.
„Începând din luna martie a anului 2024, timișorenii au posibilitatea de a avea propria grădină la 2 pași de Timișoara. Proiectul Grădina Urbană se naște pentru a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a te pune în contact cu natura, devenind un adevărat laborator social, multifuncțional. Grădină urbană este soluția ideală dacă locuiești în oraș, dar ai vrea să cultivi un mic teren pe care să produci legume, plante aromatice sau flori, la fel ca la țară.”, se precizează în anunțul postat pe pagina Grădina Urbană.
Programul de închiriere a terenurilor agricole din Timișoara se adresează tuturor românilor, dar mai ales timișorenilor. Terenul poate fi utilizat pe toată perioada unui an și include servicii precum teren parcelat și delimitat de 25 m2, deja pregătit pentru a fi cultivat, apa necesară pentru hidratarea plantelor/legumelor, sistem de supraveghere video cu alarmă antifurt, acces cu mașina și parcare. În ultimii ani, tot mai multe persoane și-au manifestat dorința de a se muta la casă, preferând ,,viața de la țară.” Pentru a-și satisface această dorință de a avea propria grădină și propria producție de legume, românii se pot înscrie într-un nou program de stat, cu profil agricol.