Prima pagină » National » O nouă lege pentru doctoranzi! Iată documentul care devine obligatoriu
O nouă lege pentru doctoranzi! Iată documentul care devine obligatoriu

O nouă lege pentru doctoranzi! Iată documentul care devine obligatoriu

20 sept. 2024, 10:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

S-a dat o nouă lege pentru doctoranzi! Studenții care au început studiile doctorale înainte să se schimbe legislația pot face cerere de prelungire a perioadei de studii doctorale de la 3 ani, cât prevedea vechea Lege a educației, la 4 ani, cât prevede noua lege. Iată documentul care devine obligatoriu.

O nouă lege pentru doctoranzi!

Studenții de la doctorat își pot prelungi studiile cu un an, de la 3 la 4 ani. Durata se poate extinde de la 3 la 4 ani printr-un act adițional, fără depășirea perioadei de 4 ani.

„Durata programului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 4 ani. În situații speciale, durata programului de studii universitare de doctorat poate fi prelungită cu 1-2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducătorului de doctorat și în limita fondurilor disponibile, sau redusă cu un an, la solicitarea doctorandului, cu avizul conducătorului de doctorat și cu aprobarea senatului universitar.”

Întreruperea și prelungirea prevăzute se stabilesc prin acte adiționale la contractul obligatoriu de studii universitare de doctorat.

Reguli noi pentru studenții români

Una dintre prevederile cele mai importante din noul Cod al Drepturilor și Obligațiilor pentru Studenți stipulează că aceștia nu mai pot fi obligați să participe la cursuri mai mult de opt ore pe zi. De semenea, în noul cod de lege se specifică și faptul că universitățile din România nu au voie să impună taxe suplimentare studenților care trec de la un loc cu taxă la un loc finanțat de la bugetul de stat.

Iată ce spune noul cod de drepturi și obligații pentru studenții din România:

  • Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității.
  • Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.
  • Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.
  • Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.
  • Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.
  • Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți.
  • Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.
  • Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate.
  • Forma codului drepturilor și obligațiilor studenților a fost pusă în dezbatere publică de către Ministerul Educației în luna februarie a acestui an.

O altă lege vizează taxele de studii de la facultățile din țară. Taxele de şcolarizare pentru studenți nu vor mai putea fi schimbate pe perioada ciclului de studii. Conform legii promulgate de către șeful statului, în instituțiile de învățământ superior de stat, învățământul este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului. Învățământul superior poate fi, însă, și cu taxă. Cuantumul taxei de școlarizare este propus de către consiliul de administrație și se aprobă de Senatul universitar.

Taxele sunt aduse la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat. Doctoranzii își pot prelungi studiile de la 3 la 4 ani, la cerere, printr-un document adițional la contractul obblgatoriu de studii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`