Prima pagină » Actualitate » O nouă lege pentru cei care stau la curte. Sunt vizați proprietarii care sunt certați cu vecinii

O nouă lege pentru cei care stau la curte. Sunt vizați proprietarii care sunt certați cu vecinii

04 apr. 2024, 12:40,
în Actualitate

A fost promulgată o nouă lege pentru cei care stau la curte! Problema copacilor prea înalți din curtea vecinului, care încalcă proprietatea, reprezintă de multe ori subiect de dispută între vecini. Totuși, este important de știut care sunt limitele și drepturile atunci când apare un astfel de conflict legat de copaci. În noul proiect de lege sunt vizați proprietarii care sunt certați cu vecinii.

O nouă lege pentru cei care stau la curte

Copacii plantați lângă garduri pot deveni sursă de conflicte între vecinii care stau la curte. Aceasta se poate întâmpla atunci când nu sunt îngrijiți corespunzător sau când ramurile lor se extind peste garduri, creând disconfort. De asemenea, pot deveni o problemă dacă ei cauzează daune sau alte neplăceri.

Atunci când apare o astfel de situație, unde crengile copacului vecinului se întind pe proprietatea ta, legislația intervine cu claritate. Conform Codului Civil și Legii Servituții, care reglementează astfel de situații, există următoarele prevederi:

„Art. 608. – Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată. Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.”, se specifică în lege.

Ce amendă poți primi dacă deteriorezi în totalitate copacul vecinului

Crengile unui copac care se extind deasupra proprietății celuilalt vecin pot fi dificil de gestionat, iar tăierea lor necesită atenție sporită. Este esențial ca orice intervenție să respecte linia de delimitare a proprietății, pentru a nu intra în conflict cu drepturile vecinilor. În cazul în care provocați daune copacului, vă puteți afla în situația de a fi amendați. Amenda poate fi de până la de trei ori mai mare decât valoarea copacului afectat. Este important să acționați cu grijă și responsabilitate atunci când tăiați din copacii vecinilor pentru a evita eventualele consecințe legale.

De asemenea, ferestrele cu vedere spre casa vecinilor se numără printre principalele motive de conflict între persoanele care locuiesc la curte. Legea este clară în privința regulilor de construire a caselor și este menționată distanța permisă pentru ridicarea unei construcții față de linia de hotar.

,,Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.”, se menționează în Articolul 612, din Codul Civil.

Referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menționează următoarele:

,,Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor”, potrivit Articolului 6.

Și cei care locuiesc la bloc au de respectat anumite reguli stricte. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024