O nouă lege pentru cei care au apartamente de închiriat. Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un ghid comprehensiv privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal. Iată ce sunt obligați să facă proprietarii până pe 25 mai.
O nouă lege pentru cei care au apartamente de închiriat
ANAF a publicat ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Documentul, disponibil pe portalul ANAF, furnizează informații utile pentru persoanele care închiriază bunuri și clarifică aspecte referitoare la definirea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, contractele de locațiune, înregistrarea fiscală, contribuțiile sociale și modalitățile de plată ale impozitului.
În plus, documentul abordează situații specifice, cum ar fi închirierea în valută, recalcularea veniturilor în cazul modificării clauzelor contractuale sau rezilierii contractelor.
„Într-o manieră accesibilă și simplificată, ghidul conține informații utile privind definirea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), modalitățile de plată ale impozitului și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și referitor la taxa pe valoarea adăugată ori sancțiuni.”, transmite ANAF.
Cum se stabilește venitul anual din închirierea bunurilor
Conform ghidului publicat de ANAF, venitul brut anual din închirierea bunurilor se stabilește pe baza sumelor prevăzute în contractul de închiriere, indiferent de momentul încasării acestora. Acest venit brut poate fi majorat cu cheltuielile care cad în sarcina proprietarului și care sunt efectuate de chiriaș.
Pentru stabilirea impozitului, contribuabilii aplică o cotă de 10% asupra venitului impozabil, iar plata se efectuează la bugetul de stat până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului. ANAF recomandă contribuabililor să completeze și să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului și până la data de 25 mai a fiecărui an pentru contractele în curs.
Pentru contractele în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, determinarea venitului net anual se efectuează pe baza cursului de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din ziua precedentă celei în care se depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Anul 2024 a venit cu reguli noi pentru românii care stau la bloc. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.
Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun. Legea nouă prevede că toți cei care stau la bloc trebuie să achite niște cheltuieli comune, dar și individuale. Cheltuielile comune includ costuri pentru întreținerea și reparația elementelor care sunt utilizate de toți proprietarii de apartamente.