Prima pagină » National » O nouă lege pentru angajații din România. Iată schimbările din Codul Muncii
O nouă lege pentru angajații din România. Iată schimbările din Codul Muncii

O nouă lege pentru angajații din România. Iată schimbările din Codul Muncii

12 iun. 2024, 09:15,
BZI.ro, în National

O nouă lege pentru angajații din România. Este vorba despre dublarea perioadei de telemuncă pentru anumiți salariați. Iată schimbările din Codul Muncii.

O nouă lege pentru angajații din România

Legislația muncii din România vine cu o schimbare, permițând părinților care au copii cu handicap să beneficieze de o perioadă lunară dublată de telemuncă. Această inițiativă este menită să sprijine familiile cu nevoi speciale, fără a afecta bugetul public sau activitatea firmelor.

„Considerăm că, spre deosebire de părinții copiilor care nu suferă de handicap, părinții copiilor cu handicap trebuie să beneficieze de un sprijin din partea legiuitorului, sens în care se impune legiferarea, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor reale ale acestora.”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Proiectul legislativ, care completează și modifică Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, include patru prevederi esențiale:

Dublarea perioadei de telemuncă: Părinții cu copii cu handicap vor putea lucra în regim de telemuncă 8 zile pe lună, față de 4 zile cât este prevăzut în prezent.

Extinderea vârstei copiilor: Vârsta copiilor cu handicap pentru care părinții pot beneficia de aceste 8 zile de telemuncă va fi extinsă până la 18 ani, comparativ cu limita actuală de 11 ani.

Zile suplimentare pentru mai mulți copii cu handicap: Părinții cu mai mult de un copil cu handicap vor primi încă două zile de telemuncă pe lună, pe lângă cele 8 zile inițiale.

Protecția drepturilor: Angajatorii nu vor putea anula aceste drepturi prin regulamente interne.

Drepturi noi pentru părinții care au copii cu nevoi speciale

Proiectul legislativ subliniază că îngrijirea unui copil cu handicap necesită mult mai mult timp și resurse comparativ cu îngrijirea unui copil fără handicap. Copiii cu nevoi speciale au dezvoltări fizice și psihice diferite, care necesită o atenție sporită din partea părinților.

„Timpul necesar pentru îngrijirea unui copil cu handicap este semnificativ mai mare comparativ cu cel necesar pentru îngrijirea unui copil fără handicap. În plus, dezvoltarea fizică și psihică a unui copil cu handicap diferă considerabil de cea a unui copil fără handicap”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului.

„Prin derogare de la alin (1) salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 18 ani, încadrați în grad de handicap, beneficiază de un număr de 8 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.

(5) În cazul salariaților care au în întreținere copii gemeni sau tripleți, precum și în situația familiilor cu 2 sau mai mulți copii încadrați în grad de handicap, se acordă 2 zile în plus pe lună pentru fiecare copil (al doilea, al treilea etc.), față de cele menționate la alin. (4)”.

„Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap, eliberat în condițiile legii”.

„Angajatorii nu pot, prin norme interne, să aducă modificări sau completări prezentelor prevederi legale sau să interzică ori să restricționeze munca la domiciliu sau telemunca pentru anumite zile ale săptămânii, în cazul salariaților care au în întreținere copii încadrați într-un grad de handicap, în vârstă de până la 18 ani”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *