Prima pagină » Eveniment-Social » O nouă investiție spectaculoasă, într-o clădire amplasată în centrul Iașului! Proprietarul vizează o construcție destinată activităților practice, care țin de industria auto (Exclusiv)
O nouă investiție spectaculoasă, într-o clădire amplasată în centrul Iașului! Proprietarul vizează o construcție destinată activităților practice, care țin de industria auto (Exclusiv)

O nouă investiție spectaculoasă, într-o clădire amplasată în centrul Iașului! Proprietarul vizează o construcție destinată activităților practice, care țin de industria auto (Exclusiv)

03 ian. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Noul An vine cu o altă investiție spectaculoasă în Iași! Este vizat un imobil aflat în plin centrul orașului! Proprietarul, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, a depus un proiect pentru reabilitarea unei construcții destinate activităților practice, educaționale – inginerești, ce țin de industria auto. Astfel, la Direcția Județeană pentru Cultură Iași – Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a fost depus proiectul ce vizează reabilitarea imobilului Corp D – Facultatea de Mecanică, de pe strada Costache Negruzzi, nr. 11, din municipiul Iași. Investiția ar putea ajunge la câteva sute de mii de euro

Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași pregătește în 2022 o investiție specială într-un imobil aflat în plin centrul orașului. La Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași – Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a fost depus proiectul ce vizează reabilitarea imobilului Corp D – Facultatea de Mecanică, de pe strada Costache Negruzzi, nr. 11, din municipiul Iași. Este vorba despre o structură metalică și de beton în care se află atelierele mecanice în care studenții derulează activități de profil. Tot aici este și un teren de zeci de metri pătrați. Totul se află în faza de Documentare Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construcție (DTAC).

Proiectant/elaborator este: șef proiect Mircescu N. Traian, arh. Enea Radu – SC Atelier Diagonal SRL, SC Passpective SRL. Expertiza tehnică este asigurată de ing. Constantin Firtea, ing. Andrei Țuca.

Investiție de aproximativ 2 milioane de euro, în modernizarea clădirii unei mari facultăți

Amintim că, anul trecut, Universitatea Tehnică din Iași a continuat investiția de aproape 2 milioane de euro în modernizarea clădirii unei mari facultăți. Investiția vizează refacerea Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată (FIEEIA). Totul, ca urmare a accesării a 8,8 milioane de lei, finanțare europeană nerambursabilă. În urma semnării acestui contract, Universitatea Tehnică a devenit instituția de învățământ superior din întreaga regiune a Moldovei cu cele mai multe proiecte aprobate de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).

Clădirea Energeticii are 6 corpuri în alcătuirea sa, 3 dintre ele fără vreun etaj, unul cu un etaj, unul – cu 2 și unul – cu 3. Din punct de vedere al amplasamentului, suprafața construită la sol este de 1.782 de metri pătrați, suprafața utilă este de 3.358 de metri pătrați, iar suprafața construită desfășurată este de 4.822 de metri pătrați. În cele 6 corpuri de clădire sunt amenajate zone de laboratoare, săli de curs și birouri.

Proiectul își propune refacerea elementelor de structură și de rezistență sau a instalațiilor electrice

Proiectul este unul care își propune atât refacerea elementelor de structură și de rezistență sau a instalațiilor electrice, cât și o regândire din punct de vedere arhitectural a clădirii. Sunt, însă, și unele îmbunătățiri ce vor fi realizate pentru folosirea cât mai mult a energiei verzi, un exemplu fiind modernizarea centralei termice pentru a putea prepara agentul termic de încălzire și apă caldă menajeră cu ajutorul razelor solare.

În acest sens vor fi amplasate panouri solare și panouri fotovoltaice pentru a produce energie electrică. Totul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10: Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, prioritate de investiții 10.1 – Investițiile în educație și formare, inclusiv în formarea profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, obiectiv specific 10.3 – Creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024