Prima pagină » Local » O nouă investiție, la marginea municipiului Iași! Parc industrial, în apropiere de Fortus SA! Care sunt detaliile proiectului!
O nouă investiție, la marginea municipiului Iași! Parc industrial, în apropiere de Fortus SA! Care sunt detaliile proiectului!

O nouă investiție, la marginea municipiului Iași! Parc industrial, în apropiere de Fortus SA! Care sunt detaliile proiectului!

28 iun. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

În cartierul CUG, din Iași, ar urma să apară un nou parc industrial. Proiectul va fi ridicat în zona Parcului Tehnopolis, clădire aflată în apropiere de platforma Fortus SA. Investiția ar urma să fie suportată de către municipalitatea ieșeană, alături de o serie de parteneri

Un nou parc industrial ar putea să apară în curând în Iași. După investițiile anunțate de către Consiliul Județean (CJ) Iași în zona localității Lețcani, și municipalitatea vrea să dezvolte un proiect asemănător. De această dată este vorba despre un parc industrial ce va fi ridicat în zona fostului combinat de utilaj greu, Fortus SA.
Este vorba despre un spațiu aflat lângă Parcul Științific și Tehnologic Tehnopolis SRL. Reprezentanții municipalității ieșene au oferit și primele detalii legate de noua investiție.

„Primăria municipiului Iași și-a exprimat intenția de a înființa un parc industrial, primul de acest gen din oraș, pe platforma fostului combinat de utilaj greu CUG Iași, în zona Fortus SA. În acel loc funcționează și Parcul Științific și Tehnologic Tehnopolis Iași”, au menționat reprezentanții municipalității ieșene.

Parc industrial, lângă Tehnopolis

Tehnopolis a fost inaugurat în 2005 și a fost derulat în parteneriat cu universitățile din Iași, Consiliul Județean și Primăria. După ce CJ a renunțat la asociere, Tehnopolis a ajuns să fie gestionat integral de municipalitate. În aceste condiții, noul parc ar urma să fie administrat direct de către Tehnopolis SRL. Primăria Iași a preluat integral Tehnopolis încă din 2016.

„Tehnopolis funcționează din iunie 2005, având ca asociați Primăria municipiului Iași, Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi», Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», Universitatea de Științele Vieții «Ion Ionescu de la Brad» și Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa», din Iași. Primăria municipiului Iași dorește completarea obiectului de activitate al SC Tehnopolis SRL prin preluarea atribuțiilor privind administrarea noului parc industrial”, se mai arată în anunțul municipalității ieșene.

Platformă comună pentru proiecte de afaceri

Municipalitatea ieșeană a mai arătat că noul parc industrial vizează și proiecte comune între mediul de afaceri și cel academic. Proiectul ar urma să aibă sprijinul Ministerului Educației și Cercetării.

„În acest sens, a fost trimisă o adresă către Ministerul Educației și Cercetării, căruia i se solicită un punct de vedere pe această temă. Propunerea Primăriei Iași reprezintă un nou concept la nivel național. Se urmărește sprijinirea comunității locale și regionale, prin punerea la dispoziția mediului de afaceri și a celui academic a unei platforme comune de lucru. Aici se vor realiza în mod unitar cercetarea, inovarea și realizarea produsului finit, pe aceeași platformă”, au mai menționat cei de la Primăria Iași.

Un alt parc industrial, în comuna Lețcani, din județul Iași

Și Consiliul Județean Iași va derula o investiție legată de un nou parc industrial. Acest proiect are o valoare de circa 15,6 milioane de lei (3 milioane de euro), investiția urmând a fi ridicată în comuna ieșeană Lețcani. CJ a avizat recent și bugetul de venituri și cheltuieli pentru Iași Industrial Park SRL, firma care se va ocupa de acest proiect.
Suprafața disponibilă pentru noul parc industrial este de 18,6 hectare. La procedura pentru amenajarea noului sediu administrativ s-au prezentat două societăți comerciale: Iasicon SA și Pavi-Lux, ambele cu sediile sociale în Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *