Prima pagină » National » O nouă înșelătorie îi vizează pe șoferi. La ce trebuie să fie atenți conducătorii auto
O nouă înșelătorie îi vizează pe șoferi. La ce trebuie să fie atenți conducătorii auto

O nouă înșelătorie îi vizează pe șoferi. La ce trebuie să fie atenți conducătorii auto

08 iul. 2024, 10:30,
în National

O nouă înșelătorie îi vizează pe șoferi. Este vorba despre amenzile false lăsate pe parbrizul mașinii ca fiind din partea Poliției Locale. Totul este de fapt o escrocherie a unor indivizi. Iată la ce trebuie să fie atenți conducătorii auto.

O nouă înșelătorie îi vizează pe șoferi

Pe rețelele sociale a fost dezvăluită o nouă escrocherie a hoților care implică utilizarea falselor avertismente de la „Poliția Comunitară” pentru a înșela proprietarii de mașini. Această fraudă presupune inițial lăsarea unui avertisment pe parbrizul mașinii, urmat de un fals avertisment de ridicare a mașinii, cu instrucțiuni de plată online pentru o amendă falsă.

Această escrocherie este realizată de grupuri care urmăresc frecvent locurile de parcare, în special în parcările magazinelor. Reprezentanții Direcției Generale de Poliție Locală au venit cu precizări clare pentru toți șoferii.

Actele normative enumerate în somație nu există în realitate. Denumirea de „poliție comunitară” nu mai este folosită din 1 ianuarie 2010, de când polițiile comunitare au fost transformate în poliții locale. Datele de contact enumerate în antetul somațiilor nu sunt asociate Direcției Generale de Poliție Locală.

Ce recomandări au autoritățile pentru conducătorii auto

Autoritățile recomandă persoanelor care se consideră vătămate să sesizeze secția de poliție competentă teritorial. Conform articolului 258 din Codul penal, folosirea fără drept a unei calități oficiale implicând exercițiul autorității de stat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Conform Codului penal:

(1) Folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție după ce a pierdut acest drept se pedepsește similar.

(3) Dacă aceste fapte sunt săvârșite de o persoană care poartă fără drept uniforme sau semne distinctive ale unei autorități publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

O altă veste pentru conducătorii auto din România vine de la Direcția Generală Permise Auto și Înmatriculări. De la 1 iulie 2024 este disponibil un serviciu electronic important pentru șoferi. Şoferii vor fi anunțați cu 30 de zile înainte de data expirării perioadei de valabilitate a permisului de conducere sau, după caz, la o zi după ce permisul de conducere e expirat, dacă deținătorul nu a preschimbat documentul. Mesajul va conține data expirării permisului de conducere, seria lui și un link către platforma de programări online.

,,Transmiterea notificărilor prin intermediul serviciilor de mesagerie la numărul de telefon mobil (valabil doar în rețelele naționale, aparținând titularului/ reprezentantului legal/persoanei împuternicite) și la adresa de e-mail comunicată la momentul depunerii cererii de eliberare a unui nou permis de conducere, se va realiza automat pentru toți deținătorii de permis. Scopul inițiativei este de a acorda un sprijin real cetățenilor în vederea informării privind necesitatea reînnoirii permisului de conducere și, în același timp, evitarea unor situații neplăcute referitoare la conducerea cu un permis expirat. Totodată, prin acest serviciu se asigură creșterea gradului de conform al cetățenilor și evitarea perioadelor aglomerate, prin redistribuirea graduală a volumului de cereri înregistrate la nivelul structurilor teritoriale.”, a transmis DGPCI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`