Prima pagină » National » O nouă înșelăciune a făcut numeroase victime în România. Iată de ce trebuie să te ferești
O nouă înșelăciune a făcut numeroase victime în România. Iată de ce trebuie să te ferești

O nouă înșelăciune a făcut numeroase victime în România. Iată de ce trebuie să te ferești

15 dec. 2020, 21:02,
în National

O nouă metodă de înșelăciune a făcut victime în România. Totul a fost pus la cale de un tânăr în vârstă de 24 de ani din Satu Mare. Acesta lovea numai după lăsarea serii.

Tânărul a fost reținut, fiind bănuit că ar fi falsificat bancnote de 50 euro cu care a cumpărat de pe o platformă de vânzări online. Pentru plată, acesta stabilea întâlniri cu vânzătorii după lăsarea serii.

Din cercetări a reieșit că sătmăreanul folosea bancnote de 50 de euro cu care cumpăra mai multe bunuri, postate pe o platformă de vânzări online. În capcană i-au căzut trei persoane din județul Satu Mare. Bancnotele prezentau inscripția „movie money” și „this is not legal”, dar tânărul avea grij să se întâlnească cu vânzătorii după lăsarea serii, astfel că victimelor le era greu să își dea seama de faptul că nu erau bancnote reale.

Oamenii legii au reușit să recupereze în totalitate prejudiciul și au confiscat 20 de bancnote din cupiura de 50 de euro.

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, în cadrul dosarului penal pentru înșelăciune, aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei.

O altă escrocherie a apărut în România. De ce trebuie să te ferești

Toți românii trebuie să aibă mare grijă în această perioadă pentru a nu fi păcăliți de escrocii care „acționează” folosindu-se de numele unor mari companii. Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CER-RO) avertizează în legătură cu o tentativă de fraudă care vizează clienţii DIGI România.

Experţii CERT-RO semnalează, pe pagina de Facebook a instituţiei, că atacatorii găzduiesc paginile de #phishing pe site-uri care „evident nu sunt canalele oficiale de comunicare ale companiei”. Pentru a convinge utilizatorii să ofere date, în special date financiare, atacatorii se folosesc de pretextul unui concurs promoţional, în urma căruia potenţiala victimă ar putea câştiga un premiu atractiv (smartphone sau laptop).

„Astfel de tehnici de atac, în care a fost folosită identitatea vizuală a unor companii cu reputaţie din România, au fost documentate de echipa CERT-RO pe site încă de la începutul anului”, precizează CERT-RO.

Cum putem evita acest pericol?

Recomandările specialiştilor sunt : evitaţi accesarea unor astfel de link-uri şi redistribuirea lor; fiţi atenţi la corectitudinea gramaticală a textului; în cazul ofertelor promoţionale sau a concursurilor organizate online validaţi existenţa unor astfel de iniţiative pe canalele oficiale ale companiilor implicate (website, canale oficiale de social media); scanaţi-vă dispozitivele cu o soluţie antivirus, pentru a fi siguri că nu v-aţi infectat cu #malware; pentru cei care au raportat primirea a numeroase email-uri nesolicitate după furnizarea unor date personale şi a adresei de e-mail, recomandăm să le raportaţi ca SPAM, să blocaţi adresele de expediere în a vă mai trimite mesaje şi să le ştergeţi; dacă aţi introdus pe astfel de site-uri date personale, date de acces la conturi sau date financiare, schimbaţi parolele pentru conturile aferente, activaţi autentificarea în doi paşi (acolo unde există) şi notificaţi de urgenţă banca, dacă vi s-a cerut la un moment dat date de card.

„În cazul în care sesizaţi tranzacţii suspecte din cont şi aţi suferit pagube financiare, ne puteţi scrie despre cazul dumneavoastră la adresa [email protected] sau ne puteţi apela (1911). Pentru deschiderea unei investigaţii, va fi totodată necesar să depuneţi o plângere la cea mai apropiată secţie de poliţie”, subliniază experţii CERT-RO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *