Prima pagină » Titlurile zilei » O nouă grădină botanică în Iași! Aceasta se va întinde pe o suprafață de 15 hectare și va fi mai mare decât Parcul Copou – SCHIȚE- FOTO

O nouă grădină botanică în Iași! Aceasta se va întinde pe o suprafață de 15 hectare și va fi mai mare decât Parcul Copou – SCHIȚE- FOTO

22 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Primăria Iași vrea să construiască o nouă grădină botanică la marginea orașului. Parcul se va întinde pe o suprafață de circa 15 hectare de teren din Moara de Vânt. Acest parc va fi realizat în apropiere de viitorul Spital Regional de Urgență

Investiție majoră într-un cartier aflat la marginea municipiului Iași. Autoritatea locală vrea să profite din plin de terenul pe care îl are în administrare în zona Moara de Vânt pentru a duce la capăt o nouă investiție. Pe terenul de circa 15 hectare vizat de municipalitate ar urma să apară o nouă grădină botanică, un parc imens administrat de autoritatea locală. Municipalitatea deține mai multe terenuri în zona respectivă, printre care o suprafață de 15,4 hectare teren, o altă suprafață de 6,7 hectare, dar și o suprafață de aproape 80 de hectare pe un alt amplasament. Practic, Primăria Iași are mai multe suprafețe de teren în jurul celei de 12 hectare cedate Ministerului Sănătății pentru construcția Spitalului Regional de Urgență, suprafețe pe care poate apărea și noua grădină.

Primarul Mihai Chirica a prezentat noul proiect

Primarul Mihai Chirica a oferit primele detalii despre noul obiectiv asumat de municipalitate. Noua grădină din Moara de Vânt va fi mai mare decât Parcul Copou (suprafață de 10 hectare) și Parcul Expoziției (5,4 hectare). Conducerea municipalității vrea să profite de terenul pe care îl are în Moara de Vânt pentru a duce la capăt proiectul parcului.

„În cartierul Moara de Vânt o să fie cea de a doua grădină botanică a orașului. Acolo va fi un parc de aproximativ 15 hectare, mai mare decât orice alt parc din oraș. Grădina Botanică are și un luciu mare de apă, dar vrem ca în Moara de Vânt să îl depășim. Acolo va fi o a doua opțiune a ieșenilor pentru a se duce într-un parc. Obosim foarte tare Copoul și am analizat și alte variante pentru recreere”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Planurile pentru zona Moara de Vânt sunt ceva mai vechi în Primăria Iași. Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași are o suprafață de circa 87 de hectare, fiind și cea mai veche din România.

Grădina va fi amplasată în apropiere de locația unde urmează să se construiască Spitalul Regional de Urgență

Noua grădină botanică a Iașului va fi amplasată lângă viitorul Spital Regional de Urgență din Moara de Vânt. Unitatea medicală va fi construită pe o suprafață de circa 12 hectare, pe un teren pe care municipalitatea l-a cedat în administrare Ministerului Sănătății. Cum Primăria are și alte suprafețe de teren ce au fost introduse în intravilan, autoritatea locală vrea să transforme total zona. În plus, edilul Mihai Chirica a menționat că și în alte zone din Iași vor apărea parcuri publice.

„Avem două proiecte mari în ceea ce privește parcurile din Iași. Parcul acesta din Moara de Vânt va fi sus pe platou, în zona viitorului Spital Regional de Urgență, și va avea circa 15 hectare. Vrem să generăm și o pădure-parc în oraș. Aceasta va porni cu o lizieră protectoare pe șesul Cicoarei pentru a împiedica puțin vântul și să limităm praful. Vrem apoi să continuăm cu un parc urban pentru un punct de atracție în Dacia și Alexandru cel Bun. Dacă vom face anul acesta primele plantări, oamenii se vor bucura de el în următorii ani”, a mai adăugat primarul Mihai Chirica.

Parc pe fonduri europene în C.A. Rosetti. Proiect derulat de Primăria Iași

În apropiere de zona Moara de Vânt, municipalitatea pregătește un alt proiect asemănător. Este vorba despre un parc tematic în C.A. Rosetti, lucrare derulată cu fonduri europene. Acest proiect include o revitalizare a zonei, dar și amplasarea mai multor dotări. Printre acestea se numără bănci, totemuri digitale, cișmele, balansoare, panouri de joacă, groapă de nisip, ansambluri de joacă, leagăne. De asemenea, în proiectul de circa 1 milion de euro vor mai apărea și pergole, coșuri de gunoi, elemente pentru o pistă skate, set piese șah gigant, mașină de tuns, aspirator de frunze, stâlpi pentru sistemul de iluminat, canapele, mese, scaune, dulap, biciclete, aparate de fitness și diverse alte bunuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`