Prima pagină » Actualitate » O nouă fraudă în rândul clienților Revolut! Cum sunt păcăliți românii
O nouă fraudă în rândul clienților Revolut! Cum sunt păcăliți românii

O nouă fraudă în rândul clienților Revolut! Cum sunt păcăliți românii

10 ian. 2025, 09:20,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

O nouă fraudă în rândul clienților Revolut! Românii sunt avertizați să fie atenți la cumpărăturile online după ce un grup de hackeri folosesc identitatea Revolut pentru a-i lăsa pe cetățeni fără bani. Iată cum sunt păcăliți românii.

O nouă fraudă în rândul clienților Revolut!

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) i-a avertizat pe toți clienții Revolut că a apărut o nouă înșelătorie. Atunci când vor să cumpere ceva online, victimele sunt direcţionate spre un site fals, unde trebuie să plătească o presupusă taxă de livrare cu un card Revolut. Totul este de fapt o escrocherie, iar cei care fac asta riscă să rămână fără bani în cont.

„Pe măsură ce cumpărăturile online devin tot mai frecvente, primim din ce în ce mai multe notificări, mesaje şi email-uri de la servicii de curierat sau Poştă. Infractorii cibernetici profită de această rutină şi trimit SMS-uri pretinzând că sunt din partea unor astfel de entităţi pentru a ne întinde capcane.”, a transmis DNSC.

Fauda poartă numele de „SMishing”, adică o metodă de atac cibernetic folosită pentru a înșela persoane să își dezvăluie informații confidențiale, precum datele cardului, realizată prin SMS. SMishing-ul este o formă de fraudă similară cu phishing-ul, dar realizată prin intermediul mesajelor text (SMS), combinând termenii SMS şi phishing.”, a mai transmis DNSC, într-un mesaj de avertizare.

Cum rămân cetățenii fără bani în cont

Prin noua metodă de înșelătorie, atacatorii trimit mesaje text care par să provină de la o companie de livrare. Mesajul conţine un link care, odată ce este accesat, direcţionează victima către un site web fals, care arată la fel ca site-ul companiei, unde infractorii susţin că livrarea unui colet fictiv nu a putut fi efectuată şi că acesta trebuie livrat din nou. Pentru această livrare se solicită plata unei presupuse taxe, prin intermediul Revolut. Această plată va ajunge însă direct în conturile atacatorilor.

DNSC recomandă tuturor persoanelor să:

  • Citească cu atenţie când primesc un mesaj şi nu acționeze în grabă.
  • Nu facă click pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute.
  • Nu furnizeze niciodată informaţii sensibile prin SMS.
  • Fie atente la mesajele text care le solicită să acționeze imediat sau să facă plăţi în regim de urgenţă.

O altă metodă prin care sunt păcăliți românii este FakeCall. Hackerii redirecționează apelurile telefonice către instituții bancare direct către infractorii cibernetici, lăsând victimele fără bani și fără să știe ce se întâmplă. Prin mecanismul FakeCall, atacatorii obțin acces la informații financiare sensibile și pot manipula utilizatorii pentru a le extrage datele bancare. FakeCall poate intercepta și redirecționa apelurile efectuate către numerele băncilor, astfel încât victima ajunge să comunice, în realitate, cu hackeri. Pentru a evita riscul infectării telefonului cu FakeCall, este esențial ca persoana să instaleze aplicații doar din surse sigure, precum Google Play. Deși și în Play Store se pot strecura aplicații periculoase, acestea sunt de regulă detectate și eliminate prin sistemul Google Play Protect.

Românii sunt avertizați să fie mai atenți și precauți în 2025 deoarece escrocii recurg la metode inedite de înșelătorie. În ultima perioadă, tot mai mulți români cad pradă escrocheriilor atunci când fac plăți cu cardul Revolut pentru cumpărături online și rămân fără bani în cont.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025