Prima pagină » National » O nouă fraudă îi lasă pe români fără bani! Sunt vizați cei care au carduri și conturi bancare
O nouă fraudă îi lasă pe români fără bani! Sunt vizați cei care au carduri și conturi bancare

O nouă fraudă îi lasă pe români fără bani! Sunt vizați cei care au carduri și conturi bancare

25 sept. 2024, 10:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

A apărut o nouă fraudă care îi lasă pe români fără bani! Recent, clienții unei mari bănci din România au fost atenționați cu privire la o nouă tentativă de înșelăciune. Sunt vizați cei care au carduri și conturi bancare.

O nouă fraudă îi lasă pe români fără bani!

BRD a lansat recent un avertisment clienților săi, cu privire la o nouă tentativă de fraudă care vizează cardurile și conturile bancare. Banca a constatat o creștere a apelurilor suspecte, prin care infractorii încearcă să obțină informații personale și financiare de la clienți.

Infractorii cibernetici devin din ce în ce mai activi, iar BRD subliniază importanța măsurilor de precauție pe care clienții trebuie să le aibă în vedere.

„BRD le recomandă clienților să nu furnizeze niciodată informații personale sau bancare și să contacteze banca direct printr-un canal oficial pentru a verifica autenticitatea apelurilor.”, subliniază instituția financiară.

Ce măsuri de siguranță pot lua clienții băncilor

BRD a oferit clienților săi câteva sugestii și metode de securitate pentru a nu fi victime ale infractorilor cibernetici.

  • Verificarea apelurilor: În cazul în care primești un apel suspect, verifică autenticitatea acestuia contactând banca printr-un canal de comunicare separat.
  • Fii atent la mesajele suspecte: Tratează cu maximă precauție orice SMS sau email neobișnuit. Nu accesa linkuri sau atașamente din surse nesigure.
  • Raportează incidentele: Dacă ai devenit deja victimă a escrocilor, este esențial să contactezi imediat banca pentru a bloca accesul la cont și să depui o plângere la Poliție. Acest pas este esențial pentru a avea șanse de recuperare a fondurilor.

Pe lângă băncile comerciale din țară, și Poșta Română a fost ținta unor campanii de înșelăciune, unde clienţii sunt îndemnaţi prin SMS sau prin e-mail să acceseze un link pentru a finaliza o plată şi pentru a li se confirma expedierea unui colet. Infractorii cibernetici trimit un mesaj în care destinatarul este rugat să își „actualizeze adresa.” Nu este altceva decât o nouă escrocherie care îi lasă pe cetățeni fără bani în contul bancar.

Infractorii pot păcăli foarte ușor deoarece mesajul este conceput în așa fel încât să pară cât se poate de adevărat spunând că lipsește numărul străzii. Și din acel moment, cine accesează acel link poate deveni victima escrocilor. Poșta Română îi avertizează pe cetățeni să fie atenți la mesajele pe care le primesc și a precizat de nenumărate ori să nu se dea curs acestor mesaje înșelătoare. Infractorii cibernetici se folosesc și de Inteligența Artificială pentru a lăsa oamenii fără bani. În plină ascensiune a Inteligenței Artificiale, infractorii se folosesc tot mai mult de aceste softuri pentru a-i păcăli pe cei care își rezervă vacanţele. Oamenii sunt păcăliți să își dea datele de pe carduri. Specialiștii în turism sunt de părere că cel mai bine este să fie cumpărat tot pachetul, atât zborurile, cât și cazarea, de la o agenție acreditată.

Recent, BRD a lansat un avertisment pentru clienții săi, după ce a apărut o nouă fraudă care vizează conturile bancare ale românilor. Clienții primesc apeluri suspecte ca fiind din partea băncilor, iar infractorii solicită informații personale și financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024