România ar putea avea o fabrică de reciclare a bateriilor litiu-ion. Două companii românești bat palma cu o firmă din Australia.
Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) se alătură Ecowes, o companie autohtonă specializată în colectarea și reciclarea bateriilor, într-un parteneriat anunțat de Redivium Australia. Scopul acestui parteneriat este să efectueze un studiu de fezabilitate pentru implementarea în România a unei facilități de reciclare a bateriilor litiu-ion, având o capacitate inițială de 10 tone pe zi.
Investiție de peste 40 de milioane de euro într-o facilitate de reciclare a bateriilor litiu-ion
Conform informațiilor furnizate de Agerpres, această inițiativă implică o investiție de peste 40 de milioane de euro într-o facilitate de reciclare a bateriilor litiu-ion. Proiectul va utiliza tehnologia de reciclare cu licență Redivium, deja implementată cu succes în țări precum Germania.
„Discuţiile preliminare privind încheierea acestui parteneriat au început în 2022. Acest proces a inclus vizitarea fabricii de reciclare Primobius GmbH din Hilchenbach, Germania. Partenerii au o experienţă vastă în domeniul bateriilor si acumulatorilor mai ales în ceea ce priveşte programele si procesele de tratare şi reciclare a bateriilor aflate la sfârşitul duratei de viaţă.
Ecowes operează în prezent o linie de sortare a bateriilor şi două instalaţii de tratare a bateriilor alcaline şi a celor cu Li provenite atât de la populaţie cât şi cele rezultate din demontarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.
(…) Acest acord cu Redivium pentru implementarea unei facilităţi de reciclare a bateriilor cu Li oferă partenerilor acces direct la o soluţie durabilă de reciclare a bateriilor la scară industrială, făcând Ecowes şi Asociaţia SNRB parteneri strategici în regiunile licenţiate Redivium”, au anunțat reprezentanții SNRB.
Conform sursei menționate, acest parteneriat pentru dezvoltarea unei facilități de reciclare între Redivium și partenerii săi se extinde la facilitățile Redivium planificate în Regatul Unit al Marii Britanii, în colaborare cu G&P Battery Recycling Ltd (GPBR), și în Serbia, cu Metalfer Group (Metalfer).
Peste 920 de membri în prezent în România și operațiuni în peste 5.000 de puncte de colectare
Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor, fondată în 2010, ocupă un loc în consiliul director al Asociației Europene a Sistemelor Naționale de preluare a responsabilității producătorilor privind bateriile și acumulatorii – Eucobat. De asemenea, este singurul partener român al Reneos, o rețea de top națională de colectare a bateriilor din Europa. Cu peste 920 de membri în prezent în România și operațiuni în peste 5.000 de puncte de colectare la nivel național, asociația joacă un rol semnificativ în gestionarea responsabilă a deșeurilor.
Redivium Ltd se distinge ca un pionier în soluții de resurse durabile, concentrându-se pe revoluționarea gestionării și reciclării materialelor critice, inclusiv bateriile provenite din vehiculele electrice.
Ecowes, înființată în 2017 în apropiere de București, și-a început activitatea cu reciclarea paleților din lemn, diversificându-și și extinzându-și operațiunile în 2020 pentru a include și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.
Fereasca Dumnezeu vreodata in viata lor sa faca ori sa permita ceva , sudistii valahi de pe dimbovita , vreo invstitie ceva in zona Moldovei !, totul pentru ei la ei niciodata nimic pentru Moldova