Prima pagină » National » O nouă exoplanetă a fost detectată foarte aproape de Pământ. Descoperirea este rezultatul a cinci ani de cercetări
O nouă exoplanetă a fost detectată foarte aproape de Pământ. Descoperirea este rezultatul a cinci ani de cercetări

O nouă exoplanetă a fost detectată foarte aproape de Pământ. Descoperirea este rezultatul a cinci ani de cercetări

01 oct. 2024, 22:40,
Redacția BZI în National

Se află la doar şase ani lumină distanţă, un an acolo durează trei zile pământeşti şi temperatura este de 125°C. Astronomii au descoperit o exoplanetă în jurul stelei lui Barnard, una dintre cele mai apropiate de Soarele nostru, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Descoperirea, publicată marţi în revista Astronomy and Astrophysics, este rezultatul a cinci ani de cercetări efectuate cu ajutorul Telescopului Foarte Mare (VLT) în deşertul Atacama (Chile).

Echipa de astronomi a Observatorului European de Sud (ESO) căuta semnale de la posibile exoplanete situate în „zona locuibilă” a stelei lui Barnard, adică zona în care apa poate exista în stare lichidă la suprafaţa planetei. O condiţie considerată esenţială pentru apariţia vieţii.

„Masă este mai mică decât cea a Pământului”

Acesta nu este însă cazul pentru „Barnard b”, numele dat noii exoplanete. De douăzeci de ori mai aproape de steaua sa decât este Mercur de Soarele nostru, planeta îşi încheie anul făcând turul stelei sale în 3,15 zile, iar temperatura sa la suprafaţă este de aproximativ 125°C.

„Barnard b este una dintre cele mai puţin masive exoplanete cunoscute şi una dintre puţinele a căror masă este mai mică decât cea a Pământului. Dar planeta este prea aproape de steaua gazdă pentru a fi în zona locuibilă”, subliniază într-un comunicat al ESO un cercetător de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare (Spania) şi principalul autor al studiului.

„Chiar dacă steaua este mai rece decât Soarele nostru cu aproximativ 2.500 de grade, este prea cald pentru a menţine apa lichidă la suprafaţă”, a adăugat el.

Situată în constelaţia Ophiuchus, steaua lui Barnard este al doilea cel mai apropiat sistem stelar de noi după grupul de trei stele Alpha Centauri, aflat la aproximativ şase ani lumină distanţă, sau 56,8 trilioane de kilometri.

Ce este o „pitică roșie”

Pe lângă apropierea sa, această stea constituie o ţintă privilegiată în căutarea unor exoplanete asemănătoare Pământului deoarece este o pitică roşie, o stea rece.

„Zona sa locuibilă” este mult mai aproape de ea decât cea a stelelor mai fierbinţi, cum ar fi Soarele. Planetele din această zonă au, prin urmare, perioade orbitale mai scurte, ceea ce permite astronomilor să le monitorizeze timp de câteva zile sau săptămâni, mai degrabă decât ani de zile. Deoarece piticele roşii sunt mult mai puţin masive decât Soarele, ele sunt mai uşor perturbate de atracţia gravitaţională a planetelor din jurul lor, ceea ce le face să oscileze mai puternic.

Când o planetă orbitează în jurul unei stele, ea exercită asupra acesteia o mică forţă gravitaţională care o face să oscileze şi să se apropie sau să se îndepărteze de planeta noastră, ceea ce poate fi măsurat de pe Pământ cu ajutorul spectrografelor.

Aceasta metodă de „viteze radiale” a fost folosită pentru a detecta „Barnard b”. Aceste observaţii au fost apoi confirmate de datele de la alte instrumente utilizate pentru căutarea de exoplanete.

„Spaţiul nostru stelar este plin de planete cu masă mică”

Pe lângă „Barnard b”, echipa de cercetători a găsit dovezi ale altor trei potenţiale exoplanete care orbitează în jurul aceleiaşi stele şi care vor avea nevoie de cercetări suplimentare pentru a fi confirmate.

„Descoperirea acestei planete, împreună cu alte descoperiri anterioare, cum ar fi Proxima b şi d (două exoplanete care orbitează în jurul Proxima Centauri, n,red.), arată că spaţiul nostru stelar este plin de planete cu masă mică”, a explicat Alejandro Surez Mascareńo, cercetator la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare şi coautor al studiului, se arată în comunicat.

De la descoperirea primei exoplanete, 51-Pegasi-b, în 1995 la Observatorul din Haute-Provence (sud-estul Franţei), aproximativ 5.700 de planete au fost identificate în afara sistemului nostru solar. Dar doar câteva sunt considerate a fi situate în „zona locuibilă” a stelei lor.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Dumnezeule! Şi-a prevestit moartea. Ce i-a spus Felix Mihaelei Rădulescu înainte de ultimul zbor, trebuie să îşi asculte instinctul
observatornews.ro
Odiseea criminalului din Mureș, la a 12 zi. Martorii îl văd, dar poliţiştii ajung prea târziu la locul indicat
Playsport.ro
Camera de filmat instalată de Felix Baumgartner, vinovată de moartea parașutistului? Detaliul care schimbă...
Evz.ro
Românii cu venituri mici, afectați de întârzierea ajutoarelor la energie
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Nicuşor Dan i-a cucerit iremediabil pe nemţi, în Germania. Cum a făcut preşedintele României furori, dezvăluirile momentului
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025