Marţi, 25 ianuarie 2022, începând cu ora 15.00 (via Zoom) este programată o nouă editie-dialog exclusivista pe zona academică alături de prof. univ. dr. Igor Șarov, fost ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova respectiv actualul rector al Universităţii de Stat din Chişinău (USM). Acesta emisiunea se va axa pe teme educaţionale, realităţi din învăţământul superior de peste Prut, proiectele instituţiei, internaţionalizare sau cercetare, realităţi din educaţia Republicii Moldova, colaborări instituţionale cu universităţile din România. Igor Șarov este un profesor, istoric, editor din Republica Moldova, doctor în Istorie.
A fost vice-ministru la Ministerul Culturii în 2013-2017, iar în 2017-2019 a deţinut funcţia de secretar general de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. A devenit conducătorul aceluiaşi minister în martie 2020, în cadrul Guvernului Ion Chicu. În decembrie 2020, Șarov a fost ales rector al Universităţii de Stat din Moldova, instituţie în care anterior deţinuse funcţia de prodecan (1995-2000) şi decan (2009-2013) al Facultăţii de Istorie şi Filosofie. În 1984-1991 a studiat la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie, unde a obţinut licenţa în Istorie. A făcut doctoratul la aceeaşi instituţie în perioada anilor 1992-1995, devenind doctor în Istorie cu teza ”Basarabia în istoriografia rusă”.
Activitatea ştiinţifică şi universitara a prof. univ. dr. Igor Șarov, fost ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova şi rectorul Universităţii de Stat din Chişinău
Igor Șarov a publicat peste 100 de articole ştiinţifice, studii, monografii (unele în colaborare) şi culegeri de documente, tipărite la Chişinău, Iaşi, Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca, Moscova, Manchester etc. Ca cercetător, este preocupat preponderent de perioada secolului al XX-lea a istoriei fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM). În 2010, a făcut parte din Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.
Ca editor, a elaborat şi pregătit pentru tipar manuale pentru licee şi universităţi, culegeri de documente etc. În 1992, în colaborare cu Igor Ojog, a elaborat primul manual de ”Istoria romanilor” din Republica Moldova. Deţine sau a deţinut funcţiile de preşedinte al Asociaţiei Obşteşti ”Syllabus”, vicepreşedinte al Uniunii Editorilor din Moldova, membru al Senatului Universității de Stat din Moldova, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a USM, membru al colegiului de redacţie al Revistei de istorie a Moldovei, al revistei ANTIM şi al revistei ”Promemoria”.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.