Prima pagină » Coronavirus » O nouă descoperire îngrijorătoare a oamenilor de ştiinţă. Cum ajungi să te infectezi cu Covid-19, chiar şi fără oameni în jur

O nouă descoperire îngrijorătoare a oamenilor de ştiinţă. Cum ajungi să te infectezi cu Covid-19, chiar şi fără oameni în jur

22 sept. 2020, 15:20,
în Coronavirus

Oamenii de ştiinţă americani au făcut o nouă descoperire îngrijorătoare. Aceştia au atras atenţia şi au arătat cum ajungi să te infectezi cu Covid-19, chiar şi fără oameni în jur. După ce au făcut o serie de investigaţii, virusologii americani au ajuns la concluzia că noul coronavirus este transportat prin aer de aerosoli, nişte particule minuscule ce se pot dovedi, iată, extrem de periculoase în aceste vremuri!

Sunt tot mai multe dovezi care indică prezenţa Covid-19 în aerosolii din atmosferă, relatează Washington Post, care citează surse din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Spre deosebire de particulele mai mari, provenite din strănut ori tuse, aerosolii rămân în aer, ca potenţial pericol pentru sănătatea noastră, mai mult timp.

Cum ajungi să te infectezi cu Covid-19, chiar şi fără oameni în jur

„Aerosolii sunt principala cale de răspândire a virusului SARS-CoV-2”, arăta Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA .Totodată, specialiştii americani mai susţin şi că spaţiile interioare prost ventilate sunt foarte periculoase:

„Există dovezi din ce în ce mai mari care arată că picăturile şi particulele din aer pot rămâne suspendate şi pot fi respirate de alţii. În general, mediile interioare fără o bună ventilaţie cresc acest risc”.

Jose Luis Jimenez, de la Universitatea Colorado, a declarat pentru publicaţia citată că „este un lucru bun dacă putem reduce transmiterea. Oamenii înţeleg cum se răspândeşte virusul şi acum ştiu ce să facă pentru a-l opri. Particulele mici, cum ar fi cele din aerosoli, sunt cel mai important vector de transmitere a coronavirusului”.

„Aceste particule pot fi inhalate în nas, în gură, în căile respiratorii şi în plămâni şi pot provoca infecţii. Se crede că acesta este principalul mod în care virusul se răspândeşte”, menţionează ghidul celor de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Aerosolii, pericolul din sălile de spectacole

Tot cercetând, virusologii americani au descoperit că virusul ar putea călători mult mai departe, mai cu seamă în interior şi în locuri în care oamenii vorbesc tare. Sau cântă, cum ar fi în săli de spectacole sau acolo unde sunt competiţii sportive indoor.

„De luni întregi spunem «Poartă mască», dar măştile de pânza nu sunt concepute pentru a bloca aerosoli. Schimbarea ar trebui să îi determine pe oameni să adopte soluţii concrete pentru încetinirea transmiterii aeriene”, a scris pe Twitter medicul Abraar Karan, de la Brigham and Womens Hospital din Boston.

Boala care oferă imunitate la coronavirus. Ce legătură există între COVID-19 şi febra Dengue

Boala care oferă imunitate la coronavirus. Un studiu recent a descoperit o legătură inedită între COVID-19 şi epidemia de febră Dengue. Astfel, s-ar părea că persoanele care au avut maladia transmisă de ţânţari ar avea o anumită imunitate la coronavirus.

Un nou studiu care a analizat epidemia de coronavirus din Brazilia a descoperit o legătură între răspândirea virusului şi epidemiile din trecut de febră Dengue, scrie Reuters. Studiul sugerează că expunerea la boală transmisă de ţânţari ar putea oferi un anumit nivel de imunitate împotriva COVID-19.

Studiul, coordonat de Miguel Nicolelis, profesor la Duke University, care nu a fost încă publicat oficial, compara distribuţia geografică a cazurilor de coronavirus cu răspândirea bolii Dengue în 2019 şi 2020. Locurile cu rate scăzute de infecţii cu noul coronavirus şi cu o creştere lentă a numărului de cazuri sunt zone unde au avut loc epidemii intense de febră Dengue în acest an sau anul trecut, a constatat Nicolelis.

„Această descoperire extraordinară ridică posibilitatea unei reacţii imunitare încrucişate între serotipul Flavivirus al dengue şi SARS-CoV-2, arata studiul, referindu-se la anticorpii virusului Dengue şi noul coronavirus.

Dacă se va dovedi că este corect, această ipoteză poate însemna că infecţia Dengue sau imunizarea cu un vaccin sigur şi eficace pentru Dengue ar putea produce un anumit nivel de protecţie imunitară împotriva noului coronavirus”, a precizat profesorul Miguel Nicolelis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *