Prima pagină » Coronavirus » O nouă descoperire despre coronavirus. Ce se întâmplă cu creierul persoanelor infectate
O nouă descoperire despre coronavirus. Ce se întâmplă cu creierul persoanelor infectate

O nouă descoperire despre coronavirus. Ce se întâmplă cu creierul persoanelor infectate

14 ian. 2021, 21:32,
în Coronavirus

Oamenii de știință au observat deteriorări ale vaselor de sânge în creierul persoanelor cu infecție cu SARS-CoV-2, leziuni cauzate de răspunsul inflamator din corp.

Aceste observații au fost înregistrate post-mortem în creierul unor pacienți care au fost testați pozitiv la SARS-CoV-2, ceea ce sugerează că virusul ar putea ataca indirect acest organ, scrie www.medicalnewstoday.com.

La începutul acestui an, noi rapoarte au arătat că adulții tineri care au contractat coronavirusul au prezentat mai multe simptome neurologice, potrivit sursei citate, printre care: confuzie, dureri de cap, amețeli, mișcări musculare necoordonate, crize convulsive și o creștere a riscului de accident vascular cerebral.

Acestea sunt, însă, doar câteva exemple în legătură cu ceea ce au aflat oamenii de știință până îîn prezent și ce arată că mai sunt multe de învățat pentru a înțelege pe deplin virusul SARS-CoV-2. Acum, o cercetare nouă sugerează că virusul poate cauza și leziuni ale vaselor de sânge de la nivel cerebral. Autorii acestui studiu au publicat rezultatele într-un articol din „New England Journal of Medicine”.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) din Bethesda, și de cei de la alte instituții de pe teritoriul Statelor Unite. Ei au examinat post-mortem mostre de țesut cerebral recoltate de la 16 pacienți din orașul New York și de la trei pacienți din orașul Iowa, care au murit în perioada martie – iulie 2020 și care au fost testați pozitiv la COVID-19 înainte sau după deces. Vârsta pacienților a variat de la 5 ani la 73 de ani, iar istoricul lor medical a arătat afecțiuni preexistente, inclusiv obezitate, boli cardiovasculare sau hipertensiune arterială, cât și diabet.

Cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanță magnetică pentru a detecta orice fel de anomalii în țesuturile cerebrale. Dintre cele 19 mostre de țesut cerebral, 13 au fost investigate prin metoda de imagistică menționată, iar 10 au prezentat anomalii cerebrale. O analiză amănunțită a scos la iveală distrugerea vaselor de sânge. În cazul a nouă pacienți, prezența leziunilor a sugerat faptul că erau vase cerebrale din care se scurgea sângele. Totodată, cercetătorii au observat semne ale scurgerii unei proteine din sânge, numitoă fibrinogen, în creier. Autorii sugerează că aceasta este dovada inflamației care ia naștere de pe urma unui sistem imunitar hiperactiv care luptă contra infecției.

La cei 10 pacienți, imaginile IRM au arătat hipointensități care corespundeau vaselor de sânge congestionate, cât și o acumulare de fibrinogen în jurul acelei zone.

„Rezultatele noastre sugerează că acest lucru ar putea fi cauzat de răspunsul inflamator al corpului la virus”, a declarat dr. Avindra Nath, director clinic al NINDS din cadrul National Institutes of Health (NIH) și autor senior al acestui studiu.

Interesant, însă, a fost că virusul SARS-CoV-2 nu a fost găsit în țesutul cerebral al niciunuia dintre pacienți. Chiar și așa, autorii cercetării scriu că nu aveau cum să știe dacă virusul a fost sau nu prezent aici la un moment dat. Ei spun că este posibil ca virusul să fi fost eliminat până la momentul decesului sau că numărul de copii virale să fi fost sub nivelul de detecție al instrumentelor lor.

Când au analizat și mai în detaliu locurile cu leziuni de la nivelul creierului, cercetătorii au descoperit că celulele sistemului imunitar, cum ar fi limfocitele T, au fost prezente în preajma creierului, ceea ce sugerează și mai mult dovada unui răspuns inflamator în creier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`