ARSACIS Iași, autoritatea care grupează unitățile administrativ-teritoriale pentru gestionarea serviciului de apă-canal, și-a ales o nouă structură de conducere. Forul va fi coordonat de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași
Mai multe primării din județul Iași și din județul Neamț s-au grupat în noua structură de coordonare a Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal (ARSACIS) Iași. Din Consiliul Director al acestei instituții vor face parte municipiul Iași, orașele Târgu Frumos și Podu Iloaiei. De asemenea, din acest consiliu vor mai face parte comuna Miroslava, comuna Tomești, precum și localitățile Ciortești, Victoria și Țibănești din județul Iași. Pe lângă acestea, din Consiliul Director al ARSACIS va face pare și localitatea Timișești din județul Neamț. Noul Consiliu s-a constituit la finalul săptămânii trecute.
Noul Consiliu Director din structura ARSACIS Iași
Structura din cadrul ARSACIS Iași va fi coordonată de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. ARSACIS are rolul de a coordona proiectele de apă-canal în unitățile administrative membre, proiecte care includ și societatea ApaVital SA Iași.
„S-a constituit noul Consiliu Director al Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iași, format din 10 membri și un președinte, rol pe care îl voi reprezenta, având în vedere calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Iași”, a precizat șeful județului Iași.
Costel Alexe a arătat și care este rolul ARSACIS în gestionarea investiției pentru apă și canalizare în întreaga regiune a Moldovei.
„ARSACIS s-a constituit, printre altele, și în scopul gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă și canalizare pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre. De asemenea, s-a constituit și pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional”, a mai spus Costel Alexe.
Cum arată noul proiect ApaVital SA în județul Iași?
Șeful Consiliului Județean Iași a arătat și în ce constă noul proiect pe fonduri europene derulat de ApaVital SA. Proiectul prevede investiții în 312 kilometri rețea nouă de distribuție a apei potabile.În calcul intră și 28 de kilometri de rețea de distribuție reabilitată, dar și 256 de kilometri de rețea nouă de aducțiune. De asemenea, proiectul include și 38 de kilometri de rețea de aducțiune reabilitată și 50 de stații de pompare a apei potabile. Proiectul include și 43 de rezervoare de înmagazinare a apei și 23 de stații de tratare a apei.
„Un astfel de proiect, de importanță majoră pentru județul Iași, este legat de proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în perioada 2014-2020. Este cel mai mare proiect de investiții la nivel regional, de peste 507,3 milioane de euro, care va asigura o serie de investiții majore în regiune”, a adăugat președintele Consiliului Județean Iași.