Prima pagină » Local » O nouă caravană de testare gratuită pentru prevenirea cancerului de col uterin, la Iași! Medicii ieșeni vor ajunge în mai multe județe din Moldova

O nouă caravană de testare gratuită pentru prevenirea cancerului de col uterin, la Iași! Medicii ieșeni vor ajunge în mai multe județe din Moldova

01 apr. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Echipa de testare gratuită pentru prevenirea cancerului de col uterin ajunge în comuna Lungani din Iași, dar și în zeci de orașe din zona Moldovei. Caravana începe mâine, 1 aprilie 2022. Toate femeile cu vârsta între 25 și 29 de ani pot beneficia de testare Babeș Papanicolau, iar cele cu vârsta între 30-64 ani, de testare HPV.

Zeci de localități din Moldova sunt programate pe lista proiectului ONCOPREV”Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași. Medicii ieșeni organizează o nouă caravană în luna aprilie 2022. Caravana va ajunge atât în localitățile din Iași, pe data de 8 aprilie 2022, în comuna Lungani, cât și în mai multe județe din Moldova.

”Echipa medicală însoțește Unitatea Mobilă de Screening dotată cu aparatură și materiale sanitare, precum un cabinet ginecologic. Criteriile din proiectul ONCOPREV sunt următoarele: vârsta între 25 și 29 de ani (testare Babeș Papanicolau) și 30-64 ani (testare HPV); pacientele sunt asigurate sau neasigurate; nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin și nu au histerectomie totală”, au precizat coordonatorii proiectului.

Modul de desfășurare al testării gratuite de prevenire a cancerului de col uterin, la Iași

Echipa medicală a precizat cât de simplu este întreg procesul de testare gratuită. Cele care doresc să beneficieze de acest serviciu gratuit nu trebuie să facă nimic special, decât să se pregătească așa cum ar face în mod obișnuit pentru un consult ginecologic. Acestea trebuie să mai completeze înainte de consult un simplu formular. Rezultatul testului îl vor primi în maximum 30 de zile lucrătoare, telefonic.

”Mai întâi, femeile completează formularele pentru intrare în proiect, după care urcă în unitatea mobilă, unde medicul recoltează secreții de la nivelul colului. Doamnele și domnișoarele trebuie să se pregătească așa cum fac în mod obișnuit pentru un consult ginecologic. Procedura este extrem de simplă și nedureroasă. Rezultatele vor fi comunicate în maximum 30 de zile lucrătoare, telefonic”, au adăugat reprezentanții proiectului.

Lista localităților și județelor unde va ajunge caravana

Pe data de 1 aprilie 2022, echipa medicală va fi în comuna Vârfu Câmpului, jud. Botoșani, în fața Primăriei, de la ora 9:30; și în Municipiul Iași, la Biserica Protestantă, de la ora 9:00. Luni, 4 aprilie 2022, comuna Rebricea, jud. Vaslui, de la ora 8:00, la Căminul Cultural; comuna Drăxeni, jud. Vaslui, de la ora 9:30, în fața Clubului Copiilor; comuna Rafaila, jud. Vaslui, de la ora 11:00, în curtea Primăriei; și Municipiul Bacău, jud. Bacău, în Piațeta Tricolorului, de la ora 9:00. Marți, 5 aprilie 2022: Municipiul Bacău, jud. Bacău, în Piațeta Tricolorului, de la ora 9:00; comuna Forăști, jud. Suceava, în fața CMI dr. Manole, de la ora 9:00. Miercuri, 6 aprilie 2022, Municipiul Bacău, jud. Bacău, în Piațeta Tricolorului, de la ora 9:00. Joi, 7 aprilie 2022, comuna Icușești, jud. Neamț, de la ora 9:00, în curtea Primăriei; Vineri, 8 aprilie 2022, Municipiul Fălticeni, jud. Suceava, de la 9:00, în fața Casei de Cultură, Str. Maior Ioan, nr. 1; și comuna Lungani, jud. Iași, în curtea Primăriei, de la ora 9:00.

Luni, 11 aprilie 2022, comuna Petricani, jud. Neamț, de la ora 9:00 la 11:30, în curtea Primăriei; comuna Grumăzești, jud. Neamț, de la ora 12:00 la 15:00, în curtea Primăriei; Municipiul Iași, fabrica Cora Textiles, de la ora 9:00. Lista întreagă a programului de testare gratuită pentru depistarea de col uterin, la Iași, poate fi consultată pe pagina de Facebook: Institutul Regional de Oncologie Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *