Prima pagină » International » O nouă boală stârnește îngrijorare: Gripa tomatelor a pus medicii din India în alertă

O nouă boală stârnește îngrijorare: Gripa tomatelor a pus medicii din India în alertă

02 iun. 2022, 09:58,
în International

Autoritățile sanitare din India sunt în stare de alertă după ce a apărut o nouă boală misterioasă cu simptome asemănătoare cu variola maimuțelor. Noul virus, cunoscut sub numele de „gripa tomatelor” sau „febra tomatelor”, fiind raportate peste 80 de cazuri la copiii în India începând cu data de 6 mai.

Virusul afectează în principal copiii cu vârsta sub cinci ani şi asemănător variolei maimuței, copiii infectați observă simptome precum apariția unor erupții cutanate mari pe tot corpul, sub forma unor vezicule rotunde și roșii, extrem de dureroase și contagioase.

gripa tomatelor copii India

Noul virus, cunoscut sub numele de gripa tomatelor sau febra tomatelor, a pus autoritățile din India în încurcătură

Gripa tomatelor a pus medicii din India în alertă

Noul virus, cunoscut sub numele de gripa tomatelor sau febra tomatelor, a pus autoritățile din India în încurcătură. Conform rapoartelor locale, gripa poate provoca oboseală, dureri articulare, crampe stomacale, greață, vărsături, diaree, tuse, strănut, curgere a nasului, febră mare și dureri de corp. Însă, în unele cazuri, se pare că virusul a schimbat și culoarea picioarelor și a mâinilor.

De asemenea, această boală provoacă deshidratare la copii, ceea ce duce apoi la apariția iritațiilor în apropierea gurii.

Virusologii menţionează faptul că febra tomatelor ar putea fi o nouă variantă a infecției virale picior-mână-gură, foarte frecventă la copiii mici.

Dr. Subhash Chandra, profesor asistent de medicină internă la Spitalul Amrita din Kochi, a declarat media locală: „Nu este o boală mortală, dar este contagioasă și se poate răspândi de la o persoană la alta, deși modalitățile reale de răspândire a infecției sunt încă în curs de studiu. Pacienții care fac febra tomatelor ar trebui să bea multe lichide și să se odihnească la pat, așa cum se recomandă și în cazul altor febre virale, pentru a menține organismul hidratat și bine odihnit.

Deocamdată nu au fost raportate decese cauzate de acest virus. Dar cu toate acestea, medicii nu au descoperit până în prezent un tratament specific pentru această boală și tratează simptomele cu aceeaşi schemă utilizată în cazul gripei.

gripa tomatelor copii India

Virusologii menţionează faptul că febra tomatelor ar putea fi o nouă variantă a infecției virale picior-mână-gură, foarte frecventă la copiii mici

Gripa tomatelor pare a fi autolimitată

De asemenea, experții încearcă să afle dacă gripa tomatelor este o febră virală sau o consecință a unor boli tropicale precum chikungunya sau febra dengue.

În timp ce majoritatea cazurilor de febră a tomatelor au fost descoperite în statul Kerala din sudul Indiei, oficialii din domeniul sănătății din întreaga țară sunt acum în alertă și caută contramăsuri pentru a preveni răspândirea virusului.

Medicul P. Aruna, directorul adjunct al serviciilor de sănătate din Coimbatore, a declarat: „Trei echipe formate din inspectori de venituri, inspectori de sănătate și poliție au fost desfășurate pe bază de schimburi. Ei vor notă dacă cineva are febră și erupții cutanate.”

Medicul Aruna considera că gripa tomatelor este autolimitată, ceea ce înseamnă că, cu o îngrijire adecvată, simptomele se vor rezolva în timp.

Totodată, medicul a adăugat: „Dacă cineva este infectat cu această gripă, trebuie să fie ținut în izolare, deoarece se poate răspândi rapid de la o persoană la alta.”

În acelaşi timp, mai mulți virusologi consideră că gripa tomatelor din India este probabil o nouă variantă a infecției virale picior-mână-gură, care este foarte frecventă la copiii mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *