O nouă boală se extinde rapid, putând să mori în 48 de ore! Numărul de cazuri de STSS înregistrate în acest an a atins deja o cifră record. Deși experții continuă să investigheze cauzele acesteia, măsurile de prevenție și tratament trebuie să fie intensificate. Până la data de 2 iunie 2024, Ministerul japonez al Sănătății a raportat 977 de cazuri de STSS, cu o rată de mortalitate de până la 30%.
Poți să mori în 48 de ore din cauza bacteriei „mâncătoare de carne”
Japonia se confruntă cu o creștere masivă a cazurilor de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS), o infecție bacteriană extrem de periculoasă și fatală. În primele luni ale anului 2024, numărul cazurilor a atins niveluri record, iar experții nu au reușit încă să identifice cauza acestei creșteri alarmante, transmite CNN.
Până la data de 2 iunie 2024, Ministerul japonez al Sănătății a raportat 977 de cazuri de STSS, cu o rată de mortalitate de până la 30%. În primele trei luni ale anului, aproximativ 77 de persoane au murit din cauza acestei infecții.
Epidemia curentă a depășit deja recordul precedent de anul trecut, când s-au înregistrat 941 de cazuri preliminare, cel mai mare număr de la începutul statisticilor în 1999. Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia a raportat 97 de decese cauzate de STSS în 2023, al doilea cel mai mare număr de decese din ultimii șase ani.
STSS este o infecție bacteriană rară, dar gravă, care apare atunci când bacteriile se răspândesc în țesuturile profunde și în fluxul sanguin. Pacienții prezintă inițial simptome precum febră, dureri musculare și vărsături, dar aceste simptome pot deveni rapid amenințătoare pentru viață, provocând tensiune arterială scăzută, umflături și insuficiență multiplă de organe.
Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA, chiar și cu tratament, STSS poate fi mortală pentru până la trei din zece persoane afectate.
Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de streptococul de grup A (GAS), o bacterie care produce de obicei infecții ale gâtului la copii. În cazuri rare, streptococul A poate deveni invaziv, producând o toxină care permite bacteriei să pătrundă în fluxul sanguin și să provoace boli grave, inclusiv șoc toxic.
Această bacterie poate provoca și fasciita necrozantă, cunoscută drept „boala mâncătoare de carne”, care poate duce la pierderea membrelor.
Persoanele în vârstă cu răni deschise prezintă un risc crescut
Infecțiile invazive cu streptococul de grup A au fost în mare măsură limitate de măsurile de control ale Covid-19, cum ar fi mascarea și distanțarea socială. Însă, odată cu relaxarea acestor măsuri, multe țări au raportat o creștere a numărului de cazuri.
În decembrie 2022, cinci țări europene au raportat Organizației Mondiale a Sănătății o creștere a cazurilor de streptococ invaziv de grup A (iGAS), afectând în special copiii sub 10 ani. CDC a investigat, de asemenea, o creștere aparentă a bolii la acea vreme.
Persoanele în vârstă cu răni deschise prezintă un risc crescut de a contracta STSS, inclusiv cei care au suferit recent intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, experții nu au identificat modul în care bacteria ajunge în organism pentru aproape jumătate dintre persoanele afectate.
Profesorul Ken Kikuchi de la Universitatea de Medicină a Femeilor din Tokyo sugerează că slăbirea sistemului imunitar în urma pandemiei de Covid-19 ar putea fi un factor care contribuie la creșterea cazurilor.
„Putem stimula imunitatea dacă suntem expuși în mod constant la bacterii. Dar acest mecanism a lipsit în timpul pandemiei de coronavirus. Așadar, mai mulți oameni sunt acum susceptibili la infecție, iar acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru creșterea bruscă a numărului de cazuri”, a spus Ken Kikuchi, după ce s-a descoperit că poți să mori în 48 de ore din cauza bacteriei „mâncătoare de carne”.