Prima pagină » National » O nouă bancnotă în România! Va fi lansată pe 1 decembrie
O nouă bancnotă în România! Va fi lansată pe 1 decembrie

O nouă bancnotă în România! Va fi lansată pe 1 decembrie

27 nov. 2024, 13:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

BNR lansează o nouă bancnotă în România! Este vorba despre o bancnotă aniversară pentru colecționare, cu valoare nominală de 100 lei, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I. Bancnota va fi lansată pe 1 decembrie 2024.

O nouă bancnotă în România!

Banca Națională a României lansează o bancnotă aniversară pentru colecționare, cu valoare nominală de 100 lei. Bancnota aniversară de 100 de lei, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I este inclusă într-un pliant de prezentare al cărui text este redactat în limbile română, engleză și franceză.

Bancnotele aniversare pentru colecționare, cu valoare nominală de 100 lei, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I, au putere circulatorie pe teritoriul României și vor fi lansate pe 1 decembrie 2024.

Cum va arăta bancnota aniversară

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul și semnătura regelui Carol I, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „REGELE CAROL I 1839-1914”. În zona centrală, se află o reprezentare a reversului însemnului Ordinul „Steaua României” și o scenă de luptă din timpul Războiului de Independență. Pe reversul bancnotei compoziția grafică include o reprezentare a statuii de la Peleș a regelui Carol I și, în centru, o imagine a Castelului Peleș. Pe 1 decembrie 2024, Banca Națională a României lansează această bancnotă aniversară de 100 de lei, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I.

Recent, BNR a lansat și moneda de 10 lei. Pe avers, moneda prezintă o scenă inspirată din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, alături de inscripția „ROMÂNIA”, stema țării, valoarea nominală de 10 lei și anul emisiunii, 2024. Reversul este dedicat scriitorului Camil Petrescu, al cărui portret, nume și anii vieții sale, 1894-1957, sunt gravate cu atenție.

Tirajul maxim stabilit de BNR pentru această monedă este de 5.000 de exemplare. Prețul unei astfel de monede de argint este de 510 lei, la care se adaugă TVA. Deși valoarea nominală este de doar 10 lei, adevărata valoare a acestei monede constă în calitatea materialului, detaliile gravate și raritatea sa. Fiind un produs de colecție, moneda poate deveni în timp o investiție valoroasă, mai ales pentru colecționari.

De asemenea, o altă monedă a intrat în circulație în România. Este o monedă de argint care marchează 145 de ani de la nașterea artistei Cecilia Cuțescu-Storck. Monedele din argint de 10 lei vor avea putere circulatorie pe teritoriul României, deși sunt destinate în principal colecționarilor. Monedele vor fi disponibile în sucursalele regionale ale Băncii Naționale din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, oferind acces național la moneda specială. BNR a stabilit un tiraj maxim de 5.000 de exemplare pentru această monedă aniversară. Aversul monedei aduce o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, un simbol reprezentativ pentru opera Ceciliei Cuțescu-Storck. De asemenea, sunt incluse elemente esențiale precum valoarea nominală de „10 LEI”, stema României, inscripția „ROMANIA” și anul de emisiune „2024.” Pe revers, se poate admira portretul artistei alături de numele său complet „Cecilia Cuțescu-Storck” și anii între care aceasta a trăit, „1879” și „1969.”
De la 1 decembrie, românii vor avea încă o bancnotă aniversară. Este vorba despre o bancnotă cu valoare nominală de 100 lei, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`