Prima pagină » Local » O nouă autogară va fi construită în Iași! Depoul CTP de la Gara Mare ar urma să fie desființat – FOTO

O nouă autogară va fi construită în Iași! Depoul CTP de la Gara Mare ar urma să fie desființat – FOTO

09 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

O nouă autogară ar putea apărea în municipiul Iași. Investiția ar putea apărea pe locul depoului Companiei de Transport Public de pe strada Străpungere Silvestru, în apropiere de Gara Mare din Iași

Un proiect pentru o nouă autogară ar urma să fie discutat de plenul Consiliului Local Iași. Deliberativul Primăriei va discuta la finalul săptămânii proiectul de buget pe anul în curs, proiect care va cuprinde mai multe amendamente depuse de consilierii locali.

Printre aceste amendamente se numără și unul legat de construirea unei noi autogări, în apropiere de Gara Mare din Iași.

O nouă autogară, pe locul depoului CTP Iași

Noua autogară ar urma să fie ridicată pe locul pe care se află depoul Companiei de Transport Public (CTP) Iași. Pentru demararea studiilor de fezabilitate ar fi nevoie de circa 400.000 de lei, sumă ce poate fi alocată prin proiectul de buget pe anul 2022.

”La mijlocul anului 2020, Primăria Iași a anunțat că va investi 13,5 milioane de euro pentru a construi în Dacia un depou modern pentru CTP. În locul depoului actual s-a anunțat intenția de a se construi un muzeu al transportului electric. Grupul consilierilor PMP propune inițierea demersurilor necesare pentru construcția unei autogări moderne, așa cum municipiul Iași are nevoie”, se arată în nota depusă de aleșii PMP din Consiliul Local Iași.

Proiecte noi, la depoul CTP de la Gara Mare

Primăria a mai discutat despre demolarea depoului CTP de lângă Gara Mare. Totuși, proiectul nu s-a concretizat, iar, pe suprafața de 4,5 hectare, continuă să fie garate tramvaiele Companiei de Transport Public.

Municipalitatea vrea să construiască un alt depou pe platforma Fortus SA, din zona CUG, în paralel cu modernizarea celui din zona Dacia.

Amendamente noi la bugetul Iașului pe 2022

Aleșii PMP au mai propus și alocarea a 200.000 de lei pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate privind construirea unei parcări subterane sau supraterane în zona Copou. Pentru acest proiect, PMP a propus alocarea a 200.000 de lei, zona vizată fiind apropiată de Institutul Regional de Oncologie.
Printre amendamentele depuse la proiectul de buget se numără și alocarea a 60.000 de lei pentru un studiu de soluții privind Piața agroindustrială de la Hala Centrală, dar și alocarea a 150.000 de lei pentru proiectul unei parcări de tip Park&Ride din zona CUG.

Aceste amendamente au fost depuse de aleșii PNL. Liberalii au solicitat și alocarea a 100.000 de lei pentru un studiu privind noi parcări în municipiul Iași, dar și 50.000 de lei pentru proiectarea lucrărilor pe strada Aeroportului.

Dezastru în autogările din municipiul Iași

Problemele cu autogările din Iași sunt mult mai vechi. În municipiu, chiar lângă Gara Mare, funcționează autogara Codreanu, însă aceasta este a unui privat.

În oraș funcționează și Autogara Vest, din zona Moara de Foc – Păcurari, însă și aceasta este privată. Zona arată, însă, deplorabil, investițiile lipsind cu desăvârșire. O nouă autogară în Iași ar fi necesară, însă autoritatea locală nu a luat până acum nicio măsură pentru a derula o investiție de acest gen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *