Prima pagină » Eveniment-Social » O nouă atracție turistică la Iași! Este vorba despre o construcție veche, aflată lângă un celebru ansamblu monumental special în toată România! (Exclusiv)
O nouă atracție turistică la Iași! Este vorba despre o construcție veche, aflată lângă un celebru ansamblu monumental special în toată România! (Exclusiv)

O nouă atracție turistică la Iași! Este vorba despre o construcție veche, aflată lângă un celebru ansamblu monumental special în toată România! (Exclusiv)

26 nov. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Iași va apărea o nouă atracție turistică. Aceasta are în prim-plan o construcție veche, aflată lângă un celebru ansamblu monumental special în toată România. Este vorba despre proiectul de consolidare, restaurare și reintroducere în circuitul turistic a monumentelor istorice: Biserica „Sf. Arhangheli”, Turn clopotniță și Zid incintă, din satul Ceplenița. Documentul a ajuns spre avizare la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice

Un vechi monument istoric va deveni un important punct de atracție turistică al județului Iași! În prim-plan este proiectul de consolidare, restaurare și reintroducere în circuitul turistic a monumentelor istorice: Biserica „Sf. Arhangheli”, Turn clopotniță și Zid incintă, din satul Ceplenița.

Documentul a ajuns spre avizare la Comisia Zonală a Monumentelor Istoric (CZMI). Proiectul, cu valoarea de 143.430 lei (129.050 de lei finanțare nerambursabilă și 14.380 de lei contribuție proprie), este finanțat de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului (INP).

Biserica „Sfinții Arhangheli” este construită în vecinătatea Ansamblului Cantacuzino-Pașcanu

Biserica „Sfinții Arhangheli”, cu un trecut de peste două secole, este construită în vecinătatea Ansamblului Cantacuzino-Pașcanu, ce străjuiește de pe înălțimea Dealului Luncii, Lunca Buhălnicioarei și satul Ceplenița. Aceasta se integrează în rețeaua atât de bogată de monumente istorice din localitățile Cucuteni, Cotnari, Scobinți și Hârlău.

Cel mai important element al acestor acțiuni de restaurare este identificarea detaliilor de arhitectură autentice, acoperite în acest moment de tencuială și decorațiuni total neadecvate, și reîntregirea sau refacerea lor. Intervenția asupra acestei biserici va duce la stoparea procesului de degradare și va readuce biserica la conformația sa istorică originară.

Includerea bisericii în noi trasee turistice va contribui și la valorificarea altor resurse locale

Astfel, biserica, pe lângă potențialul său religios comunitar, va căpăta și un adevărat potențial turistic. Se are în vedere aducerea bisericii la forma sa autentică, refacerea picturilor murale, a catapetesmei și îmbunătățirea microclimatului interior prin montarea unui sistem de încălzire modern și prietenos cu mediul.

Aceste schimbări își vor pune amprenta atât asupra participării enoriașilor la viața spirituală a comunității, cât și asupra dezvoltării turismului local. Includerea bisericii și a celorlalte monumente istorice locale în noi trasee turistice va contribui și la valorificarea altor resurse locale: producători, meșteșugari sau agricultori.

Situație specială pentru o construcție veche, de aproximativ 500 de ani, unică în toată România

Pe de altă parte, tot în localitatea Ceplenița există o altă situație specială pentru o construcție veche, de aproximativ 500 de ani, unică în toată România. Aflată în pericol maxim și la un pas de dispariție, în această perioadă, un grup de specialiști a aprobat măsura se a se interveni de urgență pentru a fi salvată. Este vorba de biserica realizată din lemn „Sfinții Voievozi” din satul Zlodica, comuna Ceplenița. Asociația „Actum – Ambulanța pentru monumente Moldova Nord” a depus un proiect la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), proiect avizat favorabil de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice.

Biserica „Sfinții Voievozi”, din satul Zlodica, comuna Ceplenița, a fost construită în 1543. Ctitori: Enache Bătrânul, pomenit într-un document de domnitorul Radu și Teofan Mitropolitul Moldovei, Efrem Mitropolitul Rădăuților. În 12 iulie 1617 se pomenește că Biserica avea drept ctitor pe „Enache Bătrânul”. În 1709, „Vasile Deacul de la Mănăstirea Zlodica” pomenește de donații către aceasta constând în vii de la Cotnari. Pe o însemnare rezultă că biserica a fost cumpărată cu „drepții bani a dumisale de la satul Zlodica în martie 18 leat 7261 (1755)”. La 1758, Ștefan Bosie a închinat „biserica și acareturile” Mănăstirii „Sfântul Spiridon”.

Bisericile de lemn din județul Iași i-au impresionat și pe turiștii americani

Pe de altă parte, în Arhivele DJC există date istorice și imagini cu o serie de biserici din lemn care se regăsesc de-a lungul întregului județ, unele vechi și de peste 400 de ani! Acestea au un trecut aparte și i-au impresionat și pe turiștii americani veniți în Capitala Moldovei.

„Actualul județ Iași este constituit prin înglobarea mai multor unități administrative vechi, respectiv ținuturile Cârligătura, Hârlău și Iași, precum și marginea de nord a ținutului Vaslui si câteva sate din ținuturile Botoșani, Fălciu și Suceava. Dintre cele 30 de biserici de lemn existente, majoritatea sunt din ținutul Cârligăturii (partea de sud-vest a județului Iași și din vechiul ținut Vaslui, partea de sud a județului Iași. Acestea au reprezentat interes inclusiv pentru specialiști, respectiv turiști americani”, se arată în documente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`