În Gradina Botanică ”Anastasie Fătu” din Iași, vizitatorii au parte de o nouă atracție spectaculoasă! Totul în cadrul ultimului eveniment, deschis sâmbătă, 5 februarie 2022. Astfel, elementul de noutate este reprezentat de o zonă dedicată unei grădini ce decorează o locuinţă specifică Asiei orientale. În cadrul acestei amenajări, un loc special este destinat pereților vegetali verticali. Această inovație horticolă ar putea reduce poluarea din zona urbană și ar înfrumuseța arhitectura clădirilor
Pereții vegetali sunt noua atracție spectaculoasă din Grădina Botanică ”Anastasie Fătu” din Iași a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC)
Concret, în expoziția de plante exotice, deschisă până pe 27 februarie 2022, sunt prezentate specii şi soiuri cunoscute sau mai puţin cunoscute de azalee şi camelii, precum şi numeroase exemplare de plante originare din zone subtropicale şi tropicale ale Asiei. Colecția de azalee și camelii reuneşte cele mai reprezentative exemplare cultivate într-o grădină botanică din țară, acestea fiind remarcabile prin vârstă și dimensiuni. Pentru a pune în valoare calitățile decorative ale acestor plante, angajații complexului de sere acordă o atenţie deosebită îngrijiri acestora și creează amenajări peisagere inspirate de grădinile asiatice.
Atracție spectaculoasă, unică, în Grădina Botanică ”Anastasie Fătu” din Iași: pereții vegetali
Un element de noutate este reprezentat de o zonă dedicată unei grădini ce decorează o locuinţă specifică Asiei orientale, din care nu lipsesc plantele- simbol, veranda cu uşi glisante sau lanternele.
”În cadrul acestor amenajări, un loc special este destinat pereților vegetali verticali, realizați din specii exotice decorative prin frunze, utilizate pentru reprezentarea unor simboluri vegetale şi animale specifice spațiului est-asiatic: orhideea, arborele pagodelor, ursul panda şi păunul. Speciile și varietățile horticole prezentate completează diversitatea vegetală din celelalte spații ale complexului de sere”, arată prof. univ. dr. (membru al Academiei Române) Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice din Iași.
Amenajările vii verticale, ca rezultat al integrării în construcții a anumitor tipuri de vegetație, reprezintă o îmbunătățire a eficienței ecologice și de mediu în general
Amenajările vii verticale (pereții vegetali), ca rezultat al integrării în construcții a anumitor tipuri de vegetație, reprezintă o îmbunătățire a eficienței ecologice și de mediu în general. Are efecte pozitive nu numai sociale și estetice, dar și asupra stării de bine în interiorul și în afara clădirilor. De 2000 de ani, în arhitecturile tradiționale au fost plantate plante cățărătoare la baza pereților sau crescute în ghivece pe elevațiile principale. Se pot utiliza ca sisteme exterioare cu impact vizual major sau montate în interior, beneficiind de lumină naturală sau artificială în cele mai diverse condiții climaterice. Selecția plantelor și a mediilor de cultură utilizate se va face astfel încât acestea să fie în concordanță cu specificul microclimei regiunii.
Vegetația se va înrădăcina în solul înconjurător, în panouri modulare atașate fațadei, direct în peretele special pregătit pentru acest rol, cu scopul de a acoperi clădirea cu un înveliș vegetal. Din punct de vedere funcțional, în comparație cu o fațadă verde, cele mai multe astfel de sisteme necesită un design mult mai complex, fiind luate în considerare foarte multe variabile, mai multe tipuri de materii și materiale folosite, și mai ales complexitatea sistemului de nutriție/irigare. Sub aspect financiar, este un consumator important de energie, dificil de întreținut, astfel destul de costisitor.
Într-un compartiment special al Grădinii Botanice din Iași sunt menținute condiții din medii de viață extreme
Pe de altă parte, într-un compartiment special al Grădinii Botanice din Iași, cu umiditate ridicată, sunt cultivate plante din zone tropicale și subtropicale, cum sunt ficușii, crotonii, palmierii, dracenele, ferigile, begoniile, fucsiile, peperomiile, bromeliile, orhideele sau specii mai puțin cunoscute din genurile Aeschynanthus, Anthurium, Asparagus, Cordyline, Dyckia, Justicia, Pachystachys, Pentas etc. În spațiile cu valori scăzute ale umidității se găsesc colecții cu specii care provin din regiuni aride, cum sunt cactușii și plantele suculente din genurile Crassula, Euphorbia, Agave, Aloe, Sedum, Sansevieria, Gasteria, Jatropha, Orbea, Stapelia, Plectranthus, Kalanchoe, Monanthes, Pelargonium.
Într-un alt compartiment special sunt menținute condiții din medii de viață extreme pentru colecția de plante cu nutriție mixtă sau carnivore, așa cum mai sunt cunoscute. Numeroasele exemplare ce rețin atenția, mai ales prin capcanele specifice cu care capturează insectele, se găsesc alături de alte specii de plante cu care împart și în condiții naturale același habitat. În dioramele deosebit amenajate se găsesc exemplare de Drosera sau ”roua cerului”, Pinguicula sau ”foaie grasă”, Nepenthes sau ”cupa maimuței”, Dionaea – ”capcana Zeiței Venus” sau ”capcana de oțel”, respectiv Sarracenia sau ”planta ulcior”.
De asemenea, sunt prezentate elemente de decor fixate pe panouri de inspiraţie asiatică, pentru realizarea cărora, angajații au utilizat preponderent deșeuri vegetale, înnobilate cu aranjamente florale. Programul de vizitare este zilnic, între orele 9:00-16:00.
Prețul unui bilet este de 10 lei, atât pentru vizitarea standurilor expoziționale, cât şi a secţiilor exterioare. Fotografiatul este liber. În prim-planul acestui eveniment sunt inovația și atracția spectaculoasă din Grădina Botanică din Iași, redate de pereții vegetali.