Se strânge lațul în jurul celor care au făcut achiziția spitalului mobil Lețcani pentru tratatea bolnavilor de COVID-19. Dezastrul de la unitatea mobilă montată la marginea municipiului Iași a ajuns din nou pe masa consilierilor județeni. Aleșii Iașului vor cerceta la rândul lor licitația suspectă de 10,4 milioane de euro din bani publici care s-a dus pe apa sâmbetei
Spitalul mobil de la Lețcani stă de mai bine de două luni cu ușile închise. Unitatea medicală montată în comuna de la marginea municipiului Iași are mari deficiențe, ceea ce a făcut ca bolnavii de COVID-19 să nu mai poată fi internați în modulele respective. În tot acest timp, o serie de controale demarate de Ministerul Sănătății sau Curtea de Conturi au scos la iveală o sumedenie de deficiențe, care încă nu au fost remediate. Consiliul Județean (CJ) Iași, instituție care a contribuit la achiziția spitalului de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, a cerut un nou control.
UPDATE 31 martie 2021 ora 10.15: Proiectul privind înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă în ceea ce priveşte Spitalul Mobil Covid-19 de la Leţcani urmează să fie avizat de plenul Consiliului Județean Iași.
Ieri, 30 martie 2021, în cadrul comisiilor de specialitate s-a decis să funcționeze Comisia de anchetă pentru 2 luni.
Ancheta demarată de CJ Iași pentru licitaţia de la Spitalul mobil de la Leţcani se va extinde pe 2 luni, în urma unui amendament discutat de aleşii judeţeni. Iniţial era vorba de o lună de verificări.
„3 aprilie 2020 se ia decizia, se votează în unanimitate. Astăzi 31 martie 2021, s-au tratat şi salvat vieţi la Leţcani şi s-a desfăşurat un act medical de calitate acolo. Şi azi nu avem încă proiectul tehnic al instalaţiei tehnice. Răspunsul este că proprietarul spitalului Euronest nu a livrat nici până astăzi ca echipa medicală de la Boli Infecţioase să-şi desfăşoare activitatea corect.
Ideea spitalului a fost una bună, dar s-a implementat prost. Cu 10 milioane de euro am fi putut face multe.
Noroc că este un idiot în fruntea CJ Iaşi care să ia o decizie. Trebuie să facem operaţionalizabil spitalul cât mai repede. Astăzi toţi colegii noştri, 6 manageri, au reale probleme cu finanţarea. Dacă am fi avut un spital normal am fi mutat toţi pacienţii cu Covid-19 acolo la Leţcani, iar celelalte spitale ar fi putut să-şi deconteze alte servicii medicale. Aici nu este decizia CJ Iaşi să deschidă sau nu acest spital.
Nimeni nu închide spitalul. Dumneavoastră dna Popa nu aţi reuşit să convingeţi DSP Iaşi să aveţi autorizaţie de funcţionare şi să deschideţi spitalul pentru bolnavii de Covid-19.
Şi eu îmi doresc să avem un spital care să fie operaţional. Întrebaţi proprietarul de ce nu a reuşit să convingă ISU, DSP să deschidă acest spital.
Eu nu sunt Maricel Popa să mă joc cu sănătatea ieşenilor. Haideţi să închidem acest bâlci politic. Aţi cumpărat un spital din Turcia de 2 lei şi l-aţi vândut ieşenilor. Echipa medicală ieşeana nu îşi asumă să interneze acolo pacienţi din cauza dumneavoastră. Aţi livrat o panaramă de spital”, a transmis Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Grupul PSD din CJ Iaşi refuză să participe la acest proiect şi au ieşit din sala de plen. O bună parte din ei sunt cei care au vizat proiectul în mandatul trecut, iar acum încearcă să acopere ceea ce a făcut Maricel Popa în mandatul anterior.
Comisie a consilierilor județeni pentru spitalul mobil
În cadrul ședinței de plen a CJ Iași de la mijlocul săptămânii se va discuta un proiect de hotărâre privind înființarea unei comisii care va verifica toate documentele care au stat la baza achiziției spitalului. De asemenea, comisia va verifica și situația actuală a spitalului, starea echipamentelor, dar și alte aspecte. Comisia va fi constituită din 7 aleși județeni, dintre care 3 de la PNL, 2 de la PSD și câte unul de la USR-PLUS și PMP. Cei 7 aleși vor fi desemnați prin votul colegilor în cadrul ședinței ce va avea loc miercuri, 31 martie 2021, de la ora 10:00, la sediul Prefecturii Iași.
O lună de control la spitalul mobil de lângă Iași
Sătui de situația de la spitalul mobil și de întârzierile celor de la Euronest, deliberativul CJ Iași a cerut luarea unor măsuri. Astfel, comisia va verifica timp de o lună documentele de la unitatea medicală, urmând ca raportul să fie prezentat într-o viitoare ședință de plen.
„Comisia specială de analiză și verificare a situației obiectivului de investiții pentru Spitalul Mobil COVID-19 în Regiunea Nord-Est România- secție exterioară a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași, constituită conform prevederilor art. 2, își va desfășura activitatea începând cu data de 5 aprilie 2021 până la data de 5 mai 2021. Va avea ca obiective analizarea și verificarea tuturor aspectelor care țin de activitățile desfășurate în cursul anilor 2020-2021 de către Asociația Euronest, pentru implementarea, punerea în funcțiune și utilizarea obiectivului de investiții Spitalul Mobil/Modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru diagnostic tratament pentru combaterea răspândirii COVID-19 la nivelul Regiunii Nord-Est”. Se mai are în vedere analiza măsurilor cuprinse în rapoartele Ministerului Sănătății, Curții de Conturi, ISU etc., după caz, referitoare la obiectivul de investiții menționat”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Zeci de nereguli la spitalul de lângă Iași. Euronest nu a remediat nimic
Un raport al corpului de control al ministrului Sănătății a evidențiat zeci de nereguli la spitalul mobil de la Lețcani, unitate care a fost cumpărată în mandatul lui Maricel Popa de la CJ Iași. Printre neregulie constatate s-au remarcat cele legate de echipamentele medicale ce nu au marcajul Comisiei Europene (CE), dar și cele legate de instalațiile electrice și termice. Acestea au cedat de nenumărate ori, punând în pericol viața bolnavilor de la spitalul modular. Pentru că deficiențele nu au fost încă remediate, spitalul va rămâne cu ușile închise cel puțin până la finalul lunii aprilie 2021. Bolnavii au fost mutați la alte secții de la spitalele din Iași pentru a suplini faptul că unitatea din Lețcani nu va funcționa.
Maricel Popa și Alina Popa, sub lupa procurorilor anticorupție
Achiziția spitalului mobil de la Lețcani a ajuns și în atenția procurorilor anticorupție. Astfel, în luna august 2020, organele de cercetare penală s-au autosesizat și au deschis un dosar penal in rem pentru a stabili modul în care a fost achiziționată unitatea medicală. Au fost ridicate documente de la Euronest, for condus de Alina Popa, dar și de la CJ Iași, entitate gestionată la vremea respectivă de Maricel Popa. Contractul a fost atribuit firmei SDI Global LLC din Turcia pentru 10,4 milioane de euro. Licitația a stârnit însă numeroase controverse și suspiciuni, procedura ducând la un imens scandal în ultima perioadă.