Prima pagină » National » O nouă amendă pentru șoferi! Iată ce sancțiuni se aplică pentru posesorii auto care fac asta
O nouă amendă pentru șoferi! Iată ce sancțiuni se aplică pentru posesorii auto care fac asta

O nouă amendă pentru șoferi! Iată ce sancțiuni se aplică pentru posesorii auto care fac asta

07 iun. 2024, 11:00,
BZI.ro, în National

O nouă amendă pentru șoferi! Șoferii care pornesc la drum cu foarte puțin combustibil în rezervor nu doar că riscă să deterioreze motorul, ci pot primi și o amendă. Iată ce sancțiuni se aplică pentru posesorii auto care fac asta.

O nouă amendă pentru șoferi!

Conducerea cu rezervorul aproape gol poate avea consecințe grave, atât pentru vehicul, cât și din punct de vedere legal. Prin urmare, șoferii ar trebui să acorde atenție nivelului de umplere a rezervorului mașinii.

În cazul în care s-a epuizat combustibilul pe autostradă sau pe un drum expres și mașina se oprește acolo, se va datora o amendă de 35 de euro, pentru că nu este permisă staționarea pe astfel de drumuri. Există trei minute pentru a umple rezervorul, acest lucru poate fi posibil cu un bidon cu combustibil de rezervă. Dar dacă te oprești mai mult de trei minute, trebuie să parchezi. Parcarea, în schimb, este pedepsită cu o amendă de 70 de euro, după cum explică „catalogul amenzilor.”

De asemenea, o altă lege recentă prevede ca mașinile înmatriculate în Uniunea Europeană, din 6 iulie 2024, să aibă instalate Event Data Recorder (EDR). Acesta este un dispozitiv similar cutiei negre din avioane. ,,Cutia neagră” va avea rolul de a înregistra datele de la componentele mașinii, astfel încât în cazul unui accident să se afle exact ce s-a întâmplat.

Dispozitivul numit ,,cutia neagră” este capabil să stocheze o gamă variată de informații, inclusiv viteza vehiculului, rotațiile motorului și unghiul de virare. Înregistrarea datelor este inițiată de senzorii care detectează un accident sau informații relevante privind o potențială coliziune. Cutia neagră va fi montată obligatoriu pe toate mașinile noi înmatriculate începând cu 6 iulie 2024.

Reguli mai stricte pentru conducătorii auto

Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE.

În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Rămâne de văzut când va intra în vigoare noua lege UE pentru toți șoferii. Parlamentul European dorește să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legea și să nu mai aibă dreptul de a conduce în nicio țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025.

Cutiile negre reprezintă mici dispozitive electronice conectate la sistemele de siguranță ale vehiculului. Odată instalate, acestea nu pot fi dezactivate sau oprite în niciun fel. În situația unui accident, acestea se activează automat în momentul declanșării airbag-urilor și a blocării centurilor de siguranță, începând imediat înregistrarea evenimentului.

Uniunea Europeană a introdus o nouă regulă care impune instalarea acestui dispozitiv de înregistrare în autovehicule. Această măsură va fi obligatorie și pentru anumite vehicule second-hand. Prețul pentru montarea unei cutii negre variază între 100 și 500 de euro, în funcție de caracteristicile și specificațiile ei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *