Prima pagină » Actualitate » O nouă amânare în cazul Elenei Udrea. Când va urma decizia definitivă în procesul fostului ministru
O nouă amânare în cazul Elenei Udrea. Când va urma decizia definitivă în procesul fostului ministru

O nouă amânare în cazul Elenei Udrea. Când va urma decizia definitivă în procesul fostului ministru

08 iun. 2022, 16:35,
în Actualitate

Tribunalul de la Blagoevgrav a decis o nouă amânare. Vineri, 10 iunie, la ora 14.00 judecătorii bulgari decid dacă o extrădează pe Elena Udrea. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului are de executat o pedeapsă de 6 ani de închisoare din dosarul „Gala Bute”.

„Sper să am parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria, nu ca-n România”, a declarat Elena Udrea.

Fostul ministru acuză „presiuni”, spunând că a primit ameninţări cu moartea în România, şi din această cauză doreşte să rămână în Bulgaria, unde se simte în siguranţă.

Elena Udrea, o nouă amânare

Această amânare survine după ce termenul stabilit anterior de judecătorii bulgari a fost data de 8 iunie 2022. Tribunalul din Blagoevgrad a decis pe 20 aprilie că fostul ministru Udrea va fi extrădat în România, însă decizia nu a fost definitivă și a fost atacată de către inculpată la Curtea de Apel de la Sofia. Deja Instanța a amânat de mai multe ori pronunțarea sentinței.

„Au fost acceptate toate probele mai puţin martorii care trebuiau să demonstreze deciziile CCR, dar s-a considerat că s-au demonstrat prin acte. Sper am parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria ceea ce nu am avut parte în România. Ştiţi că se fac presiuni şi pe justiția de aici din Bulgaria”, a spus Elena Udrea la ieșirea din sala de judecată.

Fostul ministru trece din nou prin experiența neplăcută a arestului după episodul Costa Rica. Elena Udrea a povestit că în Bulgaria, este singura femeie între zeci de bărbaţi, în arestul Blagoevgrad. Iar pentru că acolo este o singură toaletă comună, este obligată să treacă prin faţa tuturor.

„În acest dosar este a treia oară când statul român încearcă să mă aresteze. Prima dată în 2015, atunci când au apărut şi primele informaţii că sunt ameninţări la adresa vieţii mele. În 2018, când eu eram deja însărcinată în şase luni, în Costa Rica, şi aveam deja procesul pentru azil politic, m-au condamnat definitiv şi m-au arestat. După două luni şi jumătate au fost obligaţi să mă elibereze, din nou, pentru că CCR a decis că am fost judecată de un complet nelegal constituit.

Vreau să îmi văd familia. Vă rog, în primul rând pentru copilul meu, să dispuneţi o măsură care să-mi permită să îmi văd copilul, să stau cu copilul meu. Nu există riscul să plec din Bulgaria pentru că în momentul acesta este cel mai sigur loc pentru mine. În arest la Blagoevgrad, unde sunt, personalul de acolo este extraordinar, dar 99,99% din timp sunt singura femeie din arest”, a declarat Elena Udrea în sala de judecată.

Încetarea procesului penal în dosarul Hidroelectrica

În acest dosar, trimis în instanţă de DNA în luna decembrie 2017, Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și de spălare de bani. Fostul ministru este acuzat totodată că în anul 2011, ar fi primit o mită de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de mii de euro, iar, potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor, trebuia să își exercite „influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea unui om de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA”.

În timpul audierilor, fostul ministru Elena Udrea, le-a cerut  judecătorilor încetarea procesului penal în dosarul Hidroelectrica în care este acuzată că a primit o geantă în care se afla suma de 3,8 milioane de dolari. Avocatul acesteia spune că procesul trebuie să înceteze pentru că faptele s-au prescris din 2018, potrivit deciziei CCR. Fostul ministru al Transportului a fost prezentă prin videoconferință din Bulgaria, și a fost citată în Blagoevgrad, acolo unde se află în arest.

Reamintim, astăzi, 8 iunie, s-a decis o nouă amânare în cazul Elenei Udrea de către judecătorii bulgari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *