Prima pagină » Actualitate » O noapte plină de proteste împotriva măsurilor de restricţii în București, Brăila, Galaţi, Timişoara, Constanţa! Sute de oameni au ieşit pe străzi

O noapte plină de proteste împotriva măsurilor de restricţii în București, Brăila, Galaţi, Timişoara, Constanţa! Sute de oameni au ieşit pe străzi

29 mart. 2021, 09:35,
George Cristian în Actualitate

A fost noapte albă pentru sute de oameni care au ieşit pe străzile din București, Brăila, Galaţi, Timişoara şi Constantă. Noaptea de duminică spre luni a fost plină de proteste ale oamenilor care au scandat împotriva restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, dar şi împotriva purtării obligatorie a măştii.

Prostele vin în contextul în care de duminică, 28 martie 2021, pe teritoriul României a intrat în vigoare o nouă serie de restricţii pentru orașele care depăşesc indicele de infectare cu COVID-19 de 4, respectiv 7,5 la mia de locuitori.

Sute de protestatari au scandat împotriva noilor restricţii

În București, protestele au început în cursul nopţii şi au durat până la ora 4 dimineaţa. Protestatarii din București au plecat de la Universitate spre Piața Victoriei. După ce au ajuns la destinaţi,e aceştia au plecat din nou spre Universitate. Jandarmii au închis intrarea înspre Guvern din cauza protestatarilor.

„În noaptea de 28 spre 29 martie, şi nu în orice noapte, în noaptea de duminică, timpul nu a mai avut răbdare şi miile de oameni au ieşit să demonstreze împotriva restricţiilor impuse de regimul Iohannis. Un moment istoric având în vedere bătaia de joc nesfârşită la care a fost supusă populaţia de la începutul pandemiei până astăzi”, scrie Marius Tucă.

În Pitești sute de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru a striga împotriva restricţiilor autorităţilor.

În Constanța zeci de persoane au participat la un protest spontan. Ei au scandat mesaje împotriva guvernului şi a restricţiilor impuse. Protestatarii au strigat: „libertate”, „hoţii” sau „masca jos”, „deschideţi HoReCa”, „jos Chiţac” şi „jos Guvernul”.

De altfel, mişcări asemănătoare au avut loc şi în Galari, Brăila, Timişoara şi Arad.

De exemplu, în Timişoara au fost sute de oameni adunaţi în centrul oraşului care au scandat împotriva restricţiilor. Timişoara este oraşul cu cea mai mare indicentă a numărului de cazuri de COVID-19. Oamenii au strigat împotriva lui Raed Arafat care a iscat şi un scandal atunci când a prelungit carantina în Timişoara, dar şi împotriva altor oficiali.

De asemenea, oamenii au ţinut să precizeze că amenzile pe care le vor primi nu sunt legale şi le vor contesta în istantă.

Ce a trezit nemulţumirea oamenilor

Nemulţumirea oamenilor a fost stârnită după ce Guvernul condus de Florin Cîțu a anunţat un nou val de restricţii pentru a depăşi valul al treilea de COVID-19. Iată care sunt măsurile de restricţii care i-a înfuriat pe oameni:

În ceea ce privește noile restricții, Hotărârea de Guvern adoptată joi seară prevede limitarea circulaţiei, de la ora 20.00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în localităţile care au incidenţă mai mare de 4 la mie, dar şi închiderea operatorilor economici la ora 18.00.

Totodată, documentul mai prevede că în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00—5,00.

Raed Arafat spunea, într-o declarație făcută după adoptarea restricțiilor că acestea nu sunt unele radicale ca în alte țări

„Da. În anumite momente și poate pentru a reduce activitățile neesențiale, da. Vedem țări care au aceste carantine de noapte, care încep de la 18 în Franța, de la 21 în alte țări, iar la noi la 22. Da, este o măsură importantă care poate să reducă contactul și mobilitatea care duc la răspândirea virusului. (…) Noi nu am fost adepţii unor măsuri dure, unor măsuri radicale, dar nici nu putem să stăm să vede cum unii încalcă regulile sau nu respectă regulile şi cum spitalele sunt pline cu pacienţi”, spune Raed Arafat.

sursă foto: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *