Prima pagină » Razboi în Ucraina » O navă militară a Rusiei a luat foc în portul Sevastopol. Sursele precizează că ar fi vorba de vasul de patrulare Vasilii Bikov – VIDEO

O navă militară a Rusiei a luat foc în portul Sevastopol. Sursele precizează că ar fi vorba de vasul de patrulare Vasilii Bikov – VIDEO

05 aug. 2022, 16:01,
în Razboi în Ucraina

Presa internaţională precizează că o navă militară a Rusiei a luat foc în portul Sevastopol, controlat de Moscova. Sursele spun că ar fi vorba de navă de patrulare Vasilii Bikov, ce ar fi fost bombardată de artileria ucraineană.

Până în acest moment, Rusia nu a confirmat incidentul.

Vasilii Bikov, nava militară a Rusiei, a luat foc în portul Sevastopol

Incendiul pornit la nava militară a Rusiei în portul Sevastopol, vine după ce alte trei nave cargo încărcate cu cereale au părăsit, vineri, 5 august, porturile ucrainene la Marea Neagră, în cadrul acordului semnat separat de Rusia și Ucraina la Istanbul, cu Turcia și Organizația Națiunilor Unite, în vederea ridicării blocadei asupra exporturilor agricole ale Kievului.

De asemenea, un prim vas a plecat, luni, 1 august, din Odesa, având destinația Liban.

„Ne așteptăm ca garanțiile de securitate ale Turciei și ale ONU să funcționeze în continuare și exporturile alimentare din porturile noastre să devină stabile și predictibile pentru toți participanții la piețele cerealiere”, a postat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, vineri, 5 august,după plecarea celor trei nave.

Vasilii Bikov este un vas din clasa Project 22160 ce a intrat în dotarea forțelor navale ruse în decembrie 2018 și a luat parte, alături de crucișătorul Moskva, scufundat şi el între timp, la atacul din 24 februarie 2022 asupra garnizoanei ucrainene de pe Insula Șerpilor.

În luna martie, forțele armate ale Kievului au anunțat că au avariat vasul în urma unui atac cu rachete. Ulterior, nava a fost surprinsă întorcându-se în portul Sevastopol fără avarii vizibile.

Vasilii Bikov are un echipaj format din 80 de marinari și ofițeri. Vasul este dotat cu un tun AK-176MA, calibrul 76,2 mm, două mitraliere grele MTPU, calibrul 14,5 mm și mai multe lansatoare de grenade submarine, dar şi de lansatoare de torpile și de rachete Kalibr. În luna iunie, navei i s-a instalat un modul Tor-M2KM de apărare anti-aeriană pe puntea pentru elicopter.

Nouă întâlnire între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan

Într-o altă ordine de idei, joi, 5 august, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a anunţat că Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan vor discuta despre plecarea primei nave cu cereale la bord din portul Odesa. Peskov a mai adăugat faptul că Vladimir Putin va dialoga cu omologul său turc despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi despre exportul cerealelor ucrainene.

Este important de precizat că pentru această vizită s-au stabilit detalii la Teheran. În primul rând, întrevederea se va axa pe o serie de dimensiuni legate de relaţiile bilaterale, pe examinarea conflictelor regionale, pe efectuarea unui schimb de opinii atât cu privire la situaţia din Ucraina, cât şi la cea din Siria, a subliniat Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt a ţinut să mai adauge că întâlnirea celor doi șefi de stat este un bun prilej pentru a evalua eficienţa mecanismului care a fost creat după acordurilor de la Istanbul în ceea ce priveşte exportul de cereale ucrainene.

Toate acestea având loc în aceeași zi în care o navă militară a Rusiei, nrespectiv vasul de patrulare Vasilii Bikov, a luat foc în portul Sevastopol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *