Comanda grupării operative MCM Black Sea va fi asigurată, pentru următoarele şase luni, de Forţele Navale ale Turciei, care participă cu nava de sprijin logistic A-574 Gungor Durmuş, nava comandant, şi vânătorul de mine M-270 Akcay, cărora li se alătură vânătorul de mine M-33 Struma din partea Forţelor Navale ale Bulgariei şi dragorul maritim românesc, informează luni Ministerul Apărării Naţionale, potrivit Agerpres.
În acest context, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a participat luni, la Istanbul, la Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea), grupare navală din care face parte şi dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”.
Principalul scop al grupării navale MCM Black Sea este acela de a menţine în siguranţă traficul maritim în Marea Neagră, prin activităţi de supraveghere, recunoaştere şi neutralizare a minelor marine, precum şi operaţii conexe de căutare şi salvare pe mare.
România a semnat, pe 11 ianuarie, la Istanbul, Memorandumul de înţelegere privind constituirea MCM Black Sea
România a semnat, pe 11 ianuarie, la Istanbul, Memorandumul de înţelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România şi Turcia. Prima activare a grupării este în perioada 1 iulie – 31 decembrie, urmând ca în anul 2025 comanda grupării să fie preluată în primele şase luni de partenerii bulgari, iar în a doua jumătate a anului viitor de Forţele Navale Române.
Forțele Navale Române au preluat comanda grupării navale permanente NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2
Vineri, 28 iunie, a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii grupării navale permanente NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2, în Baza Navală din Salamis, Grecia.
Ceremonia a fost prezidată de comodorul grec Ilias RAPTIS
Ceremonia a fost prezidată de comodorul grec Ilias RAPTIS, comandantul aviației navale la NATO (COM MAR AIR) din partea MARCOM, iar reprezentatul Statului Major al Forțelor Navale a fost contraamiralul de flotilă Auraș Liviu Coman, comandantul Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”.
De asemenea, la activitate au participat echipajele navelor din compunerea grupării navale din Grecia, Italia și România.
Comandorul Sebastian Barote a preluat comanda grupării de la comandorul Fotios PARASKEVAS, iar pentru următoarele șase luni pavilionul NATO va fi arborat la bordul puitorului de mine si plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”.