Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » O multitudine de microparticule de plastic în biberoane: studiu
O multitudine de microparticule de plastic în biberoane: studiu

O multitudine de microparticule de plastic în biberoane: studiu

21 oct. 2020, 16:13,
BZI.ro, în Sanatate

Un bebeluș înghite în medie mai mult de un milion de microparticule de plastic, zilnic, in urma utilizarii unui biberon, potrivit unui studiu recent care sugerează câteva acțiuni pentru reducerea acestei ingestii, a cărui impact asupra sănătății nu este cunoscut.

Autorii studiului publicat în revista Nature Food au analizat cele mai bine vândute modele de biberoane din polipropilenă utilizate potrivit procedurii recomandate de Organizația Mondială a Sănătății: sterilizarea sticlei, apoi pregătirea laptelui cu apă încălzită la 70°C, pentru a elimina bacteriile periculoase.

Rezultat: unele sticle eliberează până la 16 milioane de microplastice pe litru, iar temperatura joacă un rol important. Astfel, dacă apa pentru prepararea laptelui este încălzită la 95°C, cantitatea poate crește la 55 de milioane pe litru; și coboara la puțin peste jumătate de milion cand apa ajunge la 25°C.

Un bebeluș de 12 luni înghite în medie 1,5 milioane de microplastice în fiecare zi, potrivit cercetătorilor, care s-au bazat în special pe cifrele de vânzăriși volumul de lapte ingerat pe zi, în 48 de țări.

O multitudine de microparticule de plastic în biberoane: care sunt efectele

Expunerea zilnică este mai mare în țările dezvoltate unde alăptarea este mai puțin practicată: 2,3 milioane în America de Nord, 2,6 milioane în Europa.

„Ultimul lucru pe care îl dorim este să alarmăm excesiv părinții, mai ales că nu avem suficiente informații despre consecințele potențiale ale microplasticelor asupra sănătății copiilor”, a comentat unul dintre autori, John Boland.

Unele studii arată gradul de contaminare a alimentelor prin microplastice – WWF a estimat că o persoană medie ingerează până la 5 grame de plastic în fiecare săptămână, greutatea unui card de credit.

Dar lipsesc date despre impactul asupra sănătății al acestei ingestii sau riscurile chimice asociate cu eventualii aditivi.

„Este foarte posibil ca (particulele) să treacă pur și simplu foarte repede prin corp”, a remarcat Oliver Jones, profesor la Universitatea RMIT din Melbourne, care nu a fost implicat în studiu, citat de Science.

Autorii fac insa recomandări pentru a limita expunerea copiilor: clătiți sticlele de trei ori cu apă sterilizată rece, după sterilizare, pregătiți laptele praf într-un recipient non-plastic înainte de a turna lichidul răcit în sticlă, nu agitați sticla prea mult, nu o introduceți în cuptorul cu microunde.

Și pentru a încălzi apa, nu utilizați un ceainic electric din plastic care eliberează „un număr similar de microplastice”.

Studiul nu a analizat sticlele pentru bebeluși din sticlă care, cu siguranță, „nu eliberează particule”.

Având în vedere utilizarea pe scară largă a modelelor de plastic, „studierea transportului microplasticelor prin corp este următorul nostru pas”, au declarat cercetatorii pentru AFP, precizând că doresc să se concentreze pe probleme de imunologie și de biochimie legată de ingestia de micro sau chiar nanoparticule de plastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *