Prima pagină » National » O monedă românească a fost vândută cu 450.000 de dolari! Puțini știu cum arată
O monedă românească a fost vândută cu 450.000 de dolari! Puțini știu cum arată

O monedă românească a fost vândută cu 450.000 de dolari! Puțini știu cum arată

12 sept. 2024, 11:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

O monedă românească a fost vândută cu 450.000 de dolari! Este vorba despre „Polul din 1868” realizată în numai 200 de exemplare, potrivit lui Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. Puțini cetățeni știu cum arată moneda care valorează o avere.

O monedă românească a fost vândută cu 450.000 de dolari!

Cea mai rară și scumpă monedă românească, „Polul din 1869”, a fost vândută recent de o casă internațională de licitații pentru suma uriașă de 450.000 de dolari, asigurându-i statutul de comoară numismatică. Moneda care valorează o avere are o poveste impresionantă.

,,Trebuie să ne întoarcem în timp, mai exact în anul 1868, când s-a încercat emiterea primei monede românești din aur. Pentru a pune în aplicare prevederile legii de înființare a sistemului monetar național, adoptată în aprilie 1867, autoritățile române au comandat la o monetărie din străinătate, cel mai probabil la Paris, executarea unor probe pentru viitoarea monedă. Astfel, a fost realizată piesa cunoscută astăzi sub numele de „polul din 1868.”, a precizat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

Cum arată moneda rară

„Polul din 1868” a fost realizat în numai 200 de exemplare.

„Pe aversul piesei era reprezentată efigia lui Carol I, însoțită de legenda „Carol I Domnul Românilor”, iar pe revers, valoarea nominală (20 lei) și anul emisiunii (1868), încadrate de o cunună din frunze de stejar. Titulatura „Domnul Românilor” și reprezentarea efigiei lui Carol I pe avers au fost de neacceptat pentru unele dintre Marile Puteri ale epocii care au considerat că punerea în circulație a unei astfel de monede ar fi echivalat, practic, cu o declarație de independență. Realizate în doar 200 de exemplare, se pare că o parte dintre aceste piese ar fi fost oferite de Carol I unor monarhi europeni și altor personalități politice, iar restul, spune legenda, ar fi fost îngropate la temelia Castelului Peleș, în anul 1875.”, a mărturisit Cristian Popa.

„Polul din 1868” este una dintre cele mai valoroase monede românești. Moneda este prezentă în foarte puține colecții publice și private, la nivel mondial. Trei exemplare se află în colecția BNR și pot fi văzute în cadrul tururilor ghidate.

O altă veste din partea BNR este aceea că se lansează moneda de 10 lei. Pe avers, moneda prezintă o scenă inspirată din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, alături de inscripția „ROMÂNIA”, stema țării, valoarea nominală de 10 lei și anul emisiunii, 2024. Reversul este dedicat scriitorului Camil Petrescu, al cărui portret, nume și anii vieții sale, 1894-1957, sunt gravate cu atenție. Tirajul maxim stabilit de BNR pentru această monedă este de 5.000 de exemplare. Prețul unei astfel de monede de argint este de 510 lei, la care se adaugă TVA. Deși valoarea nominală este de doar 10 lei, adevărata valoare a acestei monede constă în calitatea materialului, detaliile gravate și raritatea sa. Fiind un produs de colecție, moneda poate deveni în timp o investiție valoroasă, mai ales pentru colecționari.

BNR va introduce în circulație și o monedă de argint care să comemoreze un secol de la prima performanță olimpică a României. Tirajul maxim pentru această monedă de argint este de 5.000 de exemplare. Prețul de vânzare pentru moneda de argint este de 500,00 lei, și include broșura explicativă și certificatul de autenticitate. Monedele de argint dedicate aniversării a 100 de ani de la prima medalie olimpică a României vor fi puse în circulație în întreaga țară. Lansarea acestor monede va fi efectuată de sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *