Prima pagină » Local » O mică bijuterie adusă din America, aproape să fie aruncată la gunoi în Iași! Gramofonul a fost fabricat în urmă cu peste un secol – GALERIE FOTO (Exclusiv)

O mică bijuterie adusă din America, aproape să fie aruncată la gunoi în Iași! Gramofonul a fost fabricat în urmă cu peste un secol – GALERIE FOTO (Exclusiv)

11 nov. 2021, 02:00,
George Popa în Local

La Centrul Municipal de Colectare Iași, de pe stradela Grădinari, nr. 26, cu ajutorul ieșenilor care aduc deșeurile electronice și electrice, se strâng 4 tone lunar. Anul trecut au fost livrate de la Iași la un centru de reciclare din țară nu mai puțin de 45 de tone de astfel de deșeuri. Însă, la centrul din Iași, nu ajung doar deșeuri neînsemnate. Acum ceva timp, aici a ajuns un gramofon fabricat în urmă cu mai bine de 100 de ani

Ieșenii au grijă de mediul înconjurător prin faptul că aleg să recicleze deșeurile electrice și elctronice. Printre cele mai reciclate deșeuri electronice sunt televizoarele vechi cu tub, frigiderele și mașinile de spălat. Cu toate acestea, uneori, la Centrul Municipal de Colectare ajung și mici „comori”.

„Sunt foarte rare deșeurile de acest fel care ajung la noi, dar, totuși, se întâmplă să primim și obiecte foarte vechi. De exemplu, acum ceva timp am primit un gramofon care a fost fabricat în anul 1920 în Statele Unite ale Americii. Pe lângă gramofon, am primit și plăcile pentru el și am reușit să îl testăm și am observat că funcționează. Am decis să îl salvăm și să îl prezentăm tinerilor care ne vizitează. Până la urmă, gramofonul nici nu este un deșeu electronic, pentru că el se alimentează printr-o manivelă care strânge un arc și, astfel, învârte discul. Pe lângă acest gramofon, avem câteva magnetofoane și câteva aparate radio care nu se mai fabrică în zilele noastre”, spune Gelu Pricopoae, administratorul Centrului Municipal de Colectare din Iași.

Gelu Pricopoae: „Am decis să salvăm gramofonul”

În curtea Centrului Municipal de Colectare din Iași se ascunde un container cu obiecte foarte vechi. Administrația Centrului a decis să le salveze de la soarta reciclării, pentru că acestea sunt mai greu de găsit în zilele noastre.

„Mai vin niște produse care nu sunt estimate corect de către deținători și, astfel, ajung în posesia noastră. La o minimă evaluare ne putem da seama că aceste produse nu merită soarta reciclării, așa că le depozităm într-un container destinat deșeurilor reutilizabile. Acum ceva timp, o doamnă din Republica Moldova a adus la noi un gramofon vechi, de care voia să scape. Vă dați seama ca am decis să îl salvăm, mai ales că este și funcțional. Așa că l-am pus în containerul destinat deșeurilor reutilizabile alături de câteva aparate vechi de radio, mașini de scris și magnetofoane. Le păstram aici și le arătăm tinerilor care desfășoară activități de reciclare sau grupurilor de școlari care vin pe la noi”, adaugă Gelu Pricopoae.

Ieșenii aruncă la gunoi aur fără să-și dea seama de acest lucru

Pe lângă faptul că, atunci când un deșeu se reciclează, acesta nu mai dăunează mediului înconjurător, uneori, deșeurile manevrate cu neglijență pot dăuna sănătății.

„Cea mai mare pondere a deșeurilor electronice și electrice aduse de ieșeni este reprezentată de televizoarele cu tub. Ceea ce este foarte bine atât pentru mediu, cât și pentru ei, deoarece aceste televizoare conțin o pulbere toxică. Pulbere, care, dacă este inhalată, dăunează grav sănătății. Pe lângă televizoare, cel mai des, ieșenii aduc frigidere și mașini de spălat. Toate aceste deșeuri care ajung la noi pleacă mai departe spre reciclator”, a adăugat administratorul Centrului Municipal de Colectare.

La acest centru de colectare, ieșenii pot aduce, pe lângă deșeuri electronice și electrice, orice deșeu reciclabil. Așadar, se colectează și deșeuri de carton, hârtie, din sticlă sau plastic.

„Deșeurile din sticlă au o reciclare de 100 la sută, deci este vorba despre un circuit etern. Metalele prețioase reprezintă o altă resursă importantă care poate fi obținută în urma procesului de reciclare. De exemplu, din 10 telefoane reciclate se poate confecționa o verighetă din aur, să zicem. Metalele prețioase se pot obține mult mai ușor în urma procesului de reciclare a deșeurilor electronice și electrice decât din minereul propriu-zis”, a adăugat Gelu Pricopoae.

Cum pot beneficia ieșenii de preluarea gratuită a deșeurilor reciclabile grele

SC Salubris SA are mai multe campanii și programe de preluare a deșeurilor reciclabile din casele ieșenilor. Ieșenii care au deșeuri electronice și electrice mai grele de 20 de kilograme pot beneficia de preluare gratuită de la domiciliu. Aceștia trebuie să apeleze la centrul de colectare sau la Salubris și să facă o programare pentru ridicarea deșeurilor. Tot procesul este gratuit. Unele programe de reciclare dispun și de premii, măsură adoptată pentru a stimula ieșenii să sorteze și să colecteze responsabil deșeurile reciclabile.

„Acum avem în derulare un proiect, în colaborare cu partenerii noștri, pentru cei care aduc deșeuri electrice la Centrul Municipal de Colectare Iași. Proiectul «Iașul meu curat» se finalizează cu o tombolă la care participă toți cei care au adus deșeuri electrice sau electronice la noi. Pe lângă asta, oricine aduce deșeuri reciclabile, carton, hârtie, sticlă sau pet-uri, primește un card pe care acumulează ștampile la fiecare depunere de deșeuri. La a patra ștampilă acumulată pe card se acordă un premiu garantat. Toate aceste proiecte sunt desfășurate pentru conștientizarea populației și pentru a-i atrage spre reciclare pe ieșeni”, a încheiat administratorul Centrului Municipal de Colectare Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`