Puiul pe jar are un gust fără măsură și este pe placul multor pofticioși, iar dacă are alături o salată și o bere rece, deja e motiv e adunat toată familia la masă cât mai repede. Acest preparat este o metodă tradițională de gătit și este apreciat pentru savoarea sa inconfundabilă.
Pui pe jar reprezintă una dintre cele mai cunoscute și savuroase metode de a prepara carnea, fiind întâlnită în diverse culturi culinare din întreaga lume. Procesul de gătire pe jar nu doar că adaugă arome specifice de fum și cărbune, dar și transformă carnea într-un preparat suculent și fraged.
Cum să faci cel mai gustos pui pe jar
Iată ce ai de făcut înainte ca toată lumea să se strângă la masă, pentru că atunci când anunți un grătar delicios, cu siguranță invitații apar mai repede decât te aștepți, indiferent de anotimp.
Astfel că, ai nevoie de un grătar, elementul esențial al gătirii cărnii de pui. Un alt element important este puiul întreg, pentru că nu poți obține un pui pe jar fără el, de aceea vei avea nevoie de 2 jumătăți de pui. Două jumătăți ca să se gătească repede și ca să obții un gust incredibil.
Să gătești un pui întreg pe jar este realizabil, dar cu siguranță ajută dacă acesta este tăiat în jumătate. Gustul obținut este asemănătos, doar că atunci când folosești jumătăți, rezultatul va fi puțin mai crocant la exterior, iar carnea va fi suculentă. În plus, vei avea doar două părți de întors pe grătat, deci ia-ți adio de la timpul petrecut deasupra fumuslui ca să întorci numeroasele bucăți individuale.
Folosirea jumătăților va permite gătirea uniformă, astfel vei avea o carne fragedă. Iar varianta finală oferă un gust atât de bun încât vei renunta chiar și la bunătatea de pui prăjit.
Pregătirea puiului constă în frecarea acestuia cu sare din plin pe toate părțile, sarea granjuroasă e cu atât mai bună. Puiul se poate condimenta, apoi, după cum îți este placul, cu toate mirodeniile preferate.
Încinge grătarul și gătește puiul timp de aproximativ 15 minute pe fiecare parte sau până când se gătește complet. Timpul de gătire variază în funcție de mărimea puiului și de temperatura grătarului. După ce se gătesc jumătățile de pui, este bine să-l lași să stea timp de 10 minute înainte de a-l tăia.
Cum faci un sos de mere perfect pentru acest preparat
Sosurile pot transforma orice carne obișnuită într-o delicatesă. Importanța sosurilor în gastronomie nu trebuie subestimată. Ele nu doar adaugă o textură suplimentară mâncării, dar și amplifică sau completează aromele naturale ale cărnii.
Fiecare sos vine cu propriul său amestec de arome, care pot varia de la dulce la picant, de la acru la sărat. Astfel, sosurile pot îmbogăți orice preparat din carne, adăugând noi straturi de complexitate gustului său, puteți adăuga chiar și bureți de rouă sau alte tipuri de ciuperci.
Acestea fiind spuse și acum că puiul pe jar este gata, trebuie să asezonați preparatul cu ceva la fel de gustos, de aceea un sos de mere merge de minune.
Pentru sosul de mere aveți nevoie de 3 mere decojite și mărunțite, o linguriță de fenicul, o lămâie pentru suc și 2 lingurițe zahăr pudră.
Pentru a pregăti sosul de mere, le pui pe acestea, semințele de fenicul, coaja și sucul de lămâie, zahărul și o cană de apă de 60 ml într-o cratiță mică la foc mediu-mic.
Se acoperă totul și se gătește timp de 15 minute sau până când mărul se înmoaie. Pentru a face totul să arate ca un sos, trebuie să folosești un blender pentru a amesteca totul bine, până când devine o pastă omogenă, iar acum puiul pe jar este gata.