Prima pagină » Local » O mașină de curse va fi construită de o echipă de studenți de la TUIASI! Bugetul minim este de 30.000 de euro!

O mașină de curse va fi construită de o echipă de studenți de la TUIASI! Bugetul minim este de 30.000 de euro!

21 dec. 2022, 02:00,
Denisa Pintilie, în Local

O mașină de curse va fi construită de o echipă de studenți de la TUIASI! Monopostul construit de studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași va concura cu altele ce vor fi realizate de echipe care aparțin universităților tehnice. Bugetul minim pentru construirea monopostului echipei de studenți din Iași este de 30.000 de euro

„Formula Student” este o competiție de inginerie. Scopul acestei competiții este de a proiecta, construi și promova un monopost destinat competițiilor sportive. Monopostul va concura într-un circuit împotriva altor echipe concurente, numai după ce va îndeplini o serie riguroasă de teste statice și dinamice. Astfel, studenții universităților tehnice trebuie să construiască o mașină de curse diferită, în proporție de 80 la sută, față de cele construite la competițiile anterioare.

persoane ce construiesc un monopost

Acest concurs nu reprezintă doar pilotarea și construcția unei mașini de curse

O mașină de curse va fi construită de o echipă de studenți de la TUIASI!

monopost construit de studenti de la TUIASI

Pentru a construi un monopost care să concureze pe aceleași trasee precum celebrele mașini de Formula 1 este nevoie de un anumit buget

Un grup de studenți ai Universității Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași au început să construiască un nou monopost de curse pentru competiția „Formula Student”, ediția 2023. Acest concurs nu reprezintă doar pilotarea și construcția unei mașini de curse. Esența acestei competiții este de a învăța să se creeze și să se promoveze cel mai bun pachet pentru un potențial producător auto pentru o producție de masă.

„«Formula Student» este o competiție de inginerie. Sunt probe tehnice, probe de cunoștințe de inginerie, probe sportive. Practic, monoposturile construite de studenți vor concura cu monoposturi construite de alte echipe concurente de la universități tehnice.

Această competiție reprezintă certificarea proiectului de inginerie pe care l-am făcut. Aceste monoposturi trebuie proiectate după un regulament, executat și realizat de către studenți, iar la final concurează cu ele”, declară conf. univ. dr. ing. Ciprian Ciofu, cadru didactic la Facultatea de Mecanică și unul dintre coordonatorii echipei „Formula Student”.

La competiție, studenții vor avea de susținut acele probe teoretice. Sunt, de fapt, probe statice și dinamice. În probele statice există probe de inginerie și de business plan. Probele dinamice sunt cele sportive care reprezintă certificarea proiectului.

 persoana ce se afla in masina de curse

Bugetul minimum pentru construirea monopostului al echipei de studenți din Iași este de 30.000 mii de euro

Conf. univ. dr. ing. Ciprian Ciofu: „Concurăm cu echipe cu un buget de cel puțin 10 ori mai mare decât al nostru”

 echipa de studenti cu masina de curse construita de ei

În probele statice sunt inclusiv probe de inginerie și de business plan

Pentru a construi un monopost care să concureze pe aceleași trasee precum celebrele mașini de Formula 1 este nevoie de un anumit buget. Pentru construirea acestui monopost, profesorul Cristian Ciofu spune că bugetul minim este de 30.000 de euro.

„Pot să vă spun un buget minim. Bugetul minim înseamnă 30.000 de euro. Monopostul urmează să fie construit. În fiecare an, aceste monoposturi diferă de la o competiție la alta. Echipa trebuie să vină cu un monopost construit și modificat față de cel anterior. Practic, trebuie să fie un alt monopost”, completează profesorul Ciprian Ciofu.

Prima participare a echipei de studenți de la TUIASI a fost în anul 2012. Studenții din Iași concurează de fiecare dată cu echipe puternice. Cel mai slab loc în clasament pe care l-au obținut la o competiție pe „Formula Student” a fost 18 din 30 de astfel de locuri.

„În general ne-am clasat la jumătatea clasamentului. Noi concurăm cu echipe cu un buget de cel puțin 10 ori mai mare decât al nostru. Atunci când sunt bani se mai face și performanță”, spune profesorul Ciprian Ciofu.

O mașină de curse va fi construită de o echipă de studenți de la TUIASI pentru o competiție ce va avea loc în luna februarie a anului 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *