Doi ieșeni au ajuns la judecată, din cauza unor documente legate de o mare personalitate a culturii și politicii din România. Astfel, Iulian C. a decis să îl dea în judecată pe Valeriu I., pentru câteva copii ale unor acte referitoare la activitatea lui Mihail Kogălniceanu. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au tranșat recent disputa pe această temă cu profil cultural
Numele unei mari personalități a culturii române a ajuns să fie motiv de dispută în instanțele ieșene! Judecătorii au fost chemați pentru a tranșa disputa dintre cei doi ieșeni! În centrul scandalului a apărut numele lui Mihail Kogălniceanu!
Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au decis această dispută.
„Instanța respinge cererea de ordonanță președințială formulată de reclamantul Iulian C. în contradictoriu cu pârâtul Valeriu I. Respinge celelalte cereri ale reclamantului”, au precizat judecătorii ieșeni.
De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Doi ieșeni, la judecată pentru documente legate de activitatea lui Mihail Kogălniceanu
Procesul dintre Iulian C. și Valeriu I. a început pe data de 2 iulie 2021. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, reclamantul a cerut ca instanța să dispună obligarea pârâtului de a-i pune de urgență la dispoziție copiile scanate de pe documentele din dosarele fondului Mihail Kogălniceanu aparținând Serviciului Județean lași al Arhivelor.
„Pârâtul Valeriu I. și-a însușit aceste copii, situație în care se va compromite grav comemorarea din 3 iulie 2021 a marelui patriot Mihail Kogălniceanu. Cer să i se interzică pârâtului utilizarea, înstrăinarea sau traficarea sub orice formă a documentelor care provin ca urmare a însușirii copiilor pentru a căror evidențiere publică sau privată are la origine activitatea de strângere de documente. Mai solicit obligarea pârâtului, cu titlu de daune moratorii, la plata a câte 100 de lei / zi întârziere din momentul în care i s-a comunicat notificarea de restituiere și până la restituirea documentelor sub formă magnetică / optică pe CD”, a susținut Iulian C. în fața judecătorilor ieșeni.
„A profitat de faptul că era membru fondator al asociației…”
Ieșeanul Iulian C. a adăugat că Valeriu I. ar fi profitat de faptul că este membru al unei asociații.
„Pârâtul a profitat de faptul că era membru fondator al Asociației Mihail Kogălniceanu – Unificatorul, având drept atribuție concretă copierea materialului iconografic necesar editării unui album comemorativ Mihail Kogălniceanu, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la dramatica sa moarte, în iunie 1891, la Paris. În perioada anilor 2019-2020, eu am cercetat un impresionant număr de documente, aproximativ 6.000, legate de marele istoric, revoluționar, om de stat, jurist, unul dintre principalii lideri ai Unirii Principatelor Române din 1859, printre care și acte care marchează ultimele zile ale vieții sale, precum și în documentele vremii sau telegramele de condoleanțe ale ambasadelor marilor puteri. Obținând acordul Arhivelor Statului din lași, am stabilit ca, pe baza cererii mele de efectuare de copii de pe respectivele documente, să fie executate de acest pârât, după cum rezultă din corespondență”, a susținut reclamantul în instanță.
Pe de altă parte, judecătorii ieșeni au considerat că reclamantul nu a dovedit existența aparenței dreptului în favoarea sa, neexistând decât câteva înscrisuri în care sunt redate discuții cu o persoană.
„Cu privire la condiția urgenței măsurii ce se solicită a fi aplicată, nici această condiție nu este îndeplinită. Reclamantul nu a arătat în ce mod s-ar compromite grav comemorarea din 3 iulie 2021, neindicând instanței în ce constă această comemorare, programul acesteia și rolul respectivelor înscrisuri în cadrul evenimentului, aspect care duce la concluzia că reclamantul nu ar suferi o pagubă iminentă și care nu s-ar putea repara”, au concluzionat magistrații ieșeni.