În ultimele două luni, zeci de refugiați ucrainiei au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Printre aceștia se numără și o mamă cu doi minori, diagnosticați cu enterocolită și gripă. Toți pacienții au fost tratați corespunzător și doar unul mai este internat
În luna martie 2022, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași au fost tratați 17 refugiați din Ucraina. Nevoile medicale au fost diverse, însă, printre aceștia s-a numărat și o mamă cu copii săi de 4 și 8 ani, care au necesitat internare. Cei trei au fost diagnosticați cu enterocolită și gripă.
”Drama plecării de acasă, faptul că au lăsat în urmă case, oameni dragi, pe care nu știu în ce măsură îi mai găsesc când se întorc, nu a fost suficient se pare. Șaptesprezece ucrainieni refugiați în orașul nostru, în timp de război, s-au adresat Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» din Iași, în luna martie, pentru diverse probleme de sănătate. Opt dintre aceștia au rămas internați pentru tratarea afecțiunilor de care sufereau, cei mai mulți dintre ei fiind diagnosticați cu SARS-CoV-2. Timp de trei zile, o mamă cu copii săi, de 4 și 8 ani, a stat internată. Aceștia au fost diagnosticați cu enterocolită și gripă, dar care, după tratament și îngrijiri, s-au pus pe picioare și s-au întors în siguranță acolo unde se adăpostesc”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Un refugiat din Ucraina încă se află internat la Spitalul de Boli Infecțioase Iași
În prezent, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași încă mai este internat un pacient din Ucraiana. Acesta este de mai multă vreme în grija medicilor, deoarece este infectat cu SARS-CoV-2 și se află în stare destul de gravă, prezentând și alte comorbidități.
”În acest moment, în spitalul nostru mai este internat un pacient ucrainian, confirmat cu Covid-19. Este vorba de un bărbat în vârstă de 43 de ani, care se află într-o stare delicată din cauza comorbidităților de care suferă. O parte dintre acestea sunt de ordin neurologic, lucru care face mai dificilă îngrijirea și aplicarea tratamentului specific patologiei Covid. Facem toate eforturile pentru ca și dumnealui să treacă cu bine de această încercare”, a precizat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, șef lucr. dr. Florin Roșu
Dr. Florin Roșu a transmis un mesaj către toți refugiații
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași transmite un mesaj refugiaților pentru care Iașul este un fel de casă, de mai bine de două luni.
”Știm cât de greu le este acestor oameni: să fii într-un loc străin, să nu știi limba, abia să te acomodezi cu locul, cu oamenii și să ai probleme de sănătate. 24 din 24 de ore suntem aici și pe fiecare tură există cel puțin un translator care îi va ajuta să comunice, le va răspunde la toate întrebările și, bineînțeles, vor fi evaluați, tratați și îngrijiți. Credem că a trata înseamnă să fii lângă pacient cu sufletul, cu priceperea și expertiza medicală, indiferent de naționalitate. În fața bolii suntem egali”, a mai spus dr. Manuel Florin Roșu.
Din luna martie 2022, de la declanșarea războiului și până în prezent, câteva zeci de refugiați din Ucraina au fost îngrijiți la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.