Prima pagină » Titlurile zilei » O mai știți pe Paraschiva? Tânăra care a lucrat la „spații verzi” și a terminat clasa a VIII-a la 18 ani a reușit imposibilul: a absolvit UMF-ul și va deveni medic gastroenterolog

O mai știți pe Paraschiva? Tânăra care a lucrat la „spații verzi” și a terminat clasa a VIII-a la 18 ani a reușit imposibilul: a absolvit UMF-ul și va deveni medic gastroenterolog

30 iul. 2024, 02:00, 24 ,
Ștefana Șovea, în Titlurile zilei

Paraschiva Apostol are vârsta de 31 de ani, este din Vaslui și are o poveste de viață impresionantă! La 12 ani, a abandonat școala după ce a rămas orfană, dar și-a reluat studiile cinci ani mai târziu, iar la 25 de ani a fost admisă cu media 9,40 la Facultatea de Medicină din Iași

Paraschiva a fost pregătită gratuit pentru examenul de admitere de către profesorii ieșeni Nița și Mircea Nedea, iar acum, după șase ani, a absolvit facultatea și își dorește să devină medic gastroenterolog. La ceremonia de absolvire i-au fost alături profesorii Nedea, părintele Mihai Paraschiv-Vasilică, ce a avut un rol esențial în viața ei, mama și sora ei.

Povestea de viață impresionantă a Paraschivei Apostol, absolventă a UMF Iași

Povestea de viață tulburătoare a unei absolvente de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași! Paraschiva Apostol este din satul Parpaniţa, județul Vaslui, iar la vârsta de 12 ani a rămas orfană de tată, moment în care a abandonat școala. Aceasta trăia alături de mama și sora ei într-o sărăcie cruntă, într-o casă care stătea să cadă peste ele.

Îngerul ei păzitor a devenit preotul din sat, Vasilică Mihai Paraschiv, care le-a promis Paraschivei şi surorii acesteia că le va fi un adevărat tată, doar dacă vor continua școala. Paraschiva nu doar că a respectat această condiție, ci a făcut niște lucruri deosebite care i-au schimbat cu adevărat viața.

Paraschiva s-a înscris în Programul „A doua şansă”, la şcoala din Negreşti, unde mergea la fiecare sfârşit de săptămână. A terminat clasa VIII-a la 18 ani şi s-a înscris la liceul din Negreşti, cursuri la seral. S-a angajat alături de sora ei la „spaţii verzi”, unde planta flori prin oraș, iar toți banii pe care îi strângea îi punea deoparte pentru o casă nouă. Visul lor a devenit realitate în anul 2011, când părintele Vasilică Mihai Paraschiv le-a construit o casă cu fondurile adunate la biserică.

A abandonat școala în clasa a VI-a, ulterior a intrat la UMF Iași cu 9,40, iar acum a absolvit

A susținut examenul de Bacalaureat în anul 2015, însă a picat în prima sesiune. După o lună în care a învățat intens, a reușit să promoveze în toamnă. Părintele i-a propus tinerei să dea la Medicină, iar Paraschiva nu a stat prea mult pe gânduri.

A susţinut admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi în 2016, însă a picat cu 6.40. Pentru admiterea din 2017, a fost inclusă în programul de pregătire al profesorilor Nedea, de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ din Iaşi, prin sprijinul Luminiţei Cozmei, profesor documentarist la „Negruzzi”, originară din Parpaniţa. Paraschiva a fost admisă la buget cu media 9,40, însă a muncit din greu pentru această reușită.

„Noi am pregătit-o gratuit pe Paraschiva pentru admiterea la Medicină, iar pe parcurs am sprijinit-o. Am aflat de ea de la o colegă, Luminița Cozmei, care este din satul Parpaniţa și care știa povestea tulburătoare a fetei. M-a rugat să o înscriu în proiectul SAPed și așa am făcut. Situația ei materială era dezastruoasă, dar a fost sprijinită de către preotul Mihai Paraschiv-Vasilică și enoriași, care i-au construit și o casă”, declară profesorul Mircea Nedea.

Paraschiva își dorește să devină medic gastroenterolog

După șase ani de facultate, Paraschiva a ajuns medic la vârsta de 31 de ani. La ceremonia de absolvire, care a avut loc vineri, 26 iulie 2024, i-au fost alături profesorii Nița și Mircea Nedea, părintele Mihai Paraschiv-Vasilică, sora și mama ei.

Profesorul Mircea Nedea declară reporterilor BZI faptul că Paraschiva ar trebui să fie un exemplu la nivel național, viața ei fiind un adevărat roman.

„A absolvit UMF-ul, iar eu și soția mea am fost la cursul ei festiv, i-a fost alături și preotul care a susținut-o mereu, dar și mama ei și sora. Paraschiva este un model la nivel național. Copiii care sunt plini de toate, plini de suficiență materială, care sunt în depresie fără niciun motiv trebuie să audă povestea acestei tinere, să vadă că un copil dornic de a promova a ajuns medic. Este un exemplu extraordinar, nu este singura, noi mai pregătit astfel de copii, dar acesta a fost cel mai zdruncinător exemplu. Tot parcursul vieții ei este un roman”, adaugă profesorul Mircea Nedea.

Reporterii BZI au luat legătura cu Paraschiva Apostol, care a dorit să mulțumească în mod public persoanelor care i-au fost alături de-a lungul vieții ei.

„Vreau să mulțumesc profesorilor Nedea și doamnei profesor Geanina Cozma, Părintelui Mihai Paraschiv-Vasilică, doamnei Cozmei Luminița, Fundatiei Apostol, familiei mele, în special Apostu Ion și Ramonica. Pe perioada facultății, am întâmpinat multe dificultăți, dar am avut oameni care m-au sprijinit necondiționat și care au crezut în mine. Dumnezeu să le răsplătească pentru tot binele făcut. Vă mulțumesc. Acum, am mai multe opțiuni, dar una dintre ele ar fi gastroenterologia”, spune Paraschiva Apostol.

Comentarii
  • Doar o alta dovada ca UMF este in deriva, fiind o fabrica de diplome. Au fost vremuri cand concurenta la admitere era de 20/loc, iar acum se intra cu test grila. Asa scoala, asa medici.

    • Nu intrarea e grea ci facultatea în sine, cei 6 ani de învățare, practică și examene grele.

      • Era o vreme cand si intrarea era grea, din pricina locurilor putine. Locuri care erau calculate dupa necesarul din sistemul medical, nu dupa necesarul de salarii ale cadrelor umf.

  • Bravo copil bun! Felicitări celor care te-au ajutat și au crezut în tine. D-zeu este mare.

  • creștin ortodox

    Dumnezeu să vă răsplătească înzecit domnilor profesori Nedea, sunteți niște oameni cu suflet mare.

  • ❤Declarație de dragoste( film)

    Vreau numărul de telefon al domniței, am intenții serioase, vreau sa ma casatoresc cu iea civil, nu si religios ! De ce?
    …pt că eu consider
    ( cununia religioasă)ca e o pierdere de bani si timp ca sa mai mergi si la biserica(cununia religioasa la biserică NU are valoare juridică,poti foarte bine sa te binecuvanteze si mama-mare sau o pisică birmaneză).
    □DESPRE MINE
    Am 51 ani, am terminat clasa a 4 a cand aveam 35 ani, dupa am făcut la seral cla a V – XII, după m-am inscris la drept si acuma caut de lucru și nu găsesc!
    Consider ca aș fii un soț potrivit pt iea și vreau sa ne intemeiem o familie bazată pe respect,bla-bla..😋
    DACA NE-AM UNI SUFLETEȘTE AM LUA 2 AJUTOARE SOCIALE + CARDURILE DE ALIMENTE ȘI POATE PRINDEM O GARSONIERĂ „COMFORT 3” IN BULARGA 92210🤗…+ din alocațiile copiilor.

  • As Lumi Mare lider

    Domnule Manajer Anton va rugam noi angajații de pe moșia Fabricii de copii Elena Doamna sa ne dați tichetele de vacanta sa mergem și noi în concediu ! Noi cei de rand avem salarii mici de 3-4000 de lei nu ca matale care ai 20.000 de euro lunar plus angajările,plus contracte la medicamente ,contracte la aparate medicale . Asta este valabil și pt ceilalți doctori plini de bani și de atenții gen Bradeanu, Socolov , cercetătorul si academicianul Ancuța ,aia piloasa Iacob Noi suntem cei de jos pe care voi doctorii nu dati 2 bani pe noi . Va rugam sa ne dati tichetele de vacanta sa ne ducem și noi copiii la mare sa se bucure și ei ,Domnule Manajer Anton de la fabrica Elena Domna !!!!

  • Si eu vreau să o cunosc. Vreau sa ias cu ea la o cafea instant♡

  • Toată admirația și respectul meu ! I-a fost greu, foarte greu dar nu s-a lăsat, a mers înainte spre deosebire de alte fete de seama ei care, dacă nu le răspunde iubitul la SMS intră în depresie și iau pastile ca să moară !
    Paraschiva, dacă citești aceste rânduri, să știi că nu s-a terminat, acum ai o altă provocare, examenul de rezidențiat apoi cel de primariat, continuă pt că ești o forță și un exemplu ! Sf. Parascheva să-ți fie alături și să mijlocească rugăciunile tale către bunul Dumnezeu !

  • Ionel Țurțurel, văr primar de al II-lea

    Paraskiwa, daca citește acest mesaj să știi că noi te iubește. Șhii puternică, o sâ întâlnești studente rele la rezidențiat ( alea rele este cele care se culcă cu profesorii),tu să răzghești mai dipartii, nu lasa
    ” vicsetitudinilii” vieții sâ ti puie la pământ.
    Nu ti lăsa și șhii bărbatâ! Asta am vrut să-ți zic…multi succesuri îți dorește ție și la toată familia.
    Nu uita, de amu o sâ câștigi banii tăi iar in Iași sunt mulțâ pierdi-varâ fărâ viitor( homleși,
    it-iști,contabili) care o sâ vrea sâ ti ieie di nevastâ
    ( ei o fac doar pt statut/salar,ei nu ti iubește)…ai marii grijâ sâ pui bani la saltea, nu cheltui pi IPHONE 15 PRO( ca colegilii tale fițoase),pentru tinii e bun și un Iphone 3g…e puțin retro dar își face treaba.
    Nu ti mărita cu primu’ venit, mai așteaptâ…sigur o sâ vinâ șâ pt. tinii prințu’pi cal alb ! 🥰
    Cu maximă considerațiune, I.Țurțurel

  • Va imaginați ca acum, în timpul vacantelor, când oamenii normali se bucura de vreme și vacante cu familia, avem printre noi un prostalan care scrie 6-7 comentarii toate pe aceeași tema, ca unica distracție? Și asta dace zilnic. Când aveți impresia ca lucrurile nu va merg cum ati vrea, va puteți gândi la el și va veți mai liniști.

  • Felicitări! Tot respectul pentru domnii profesori

    Bravo ei!
    Domnii profesori Nedea sunt niște oameni minunați, atât ca oameni cât și ca pregătire.

  • am deschis fituica si vad ca dl pzda dupa ce a terminat o lucrare demna de nobel, a incheiat afaceri cu trump si gates, la 2 noaptea s a gandit sa ne incante cu un comentariu..
    dar intrebarea mea: epava de ma ta cand intra in deriva cu botul la plm ce mai zice? iti mai aduce slobozele sa mananci pe paine?

    • Hopa , iar tie iti place sa o sugi la toti!! Care e treaba ta ? Iar cu canetelul?? Ai ceva de comm , comenteaza. Dar nu , iti place sa o sugi . Spor!!

      • treaba mea e sa va iau neamul in pl la astia de aveti chilotii rupti in cur de foame si va dati zmei in comentarii, lasa numele real si adresa si vin eu cu carnetelul, fii fara griji..asta daca ai adresa🫢

  • Avem un ciofligar printre noi care comenteaza pe langa subiect. Are rapăn intre urechi si debitează numai prostii. @Plm+ esti bolnav!?
    Oamenii sunt in vacanță, se relaxeaza iar tu debitezi bazaconii in fiecare zi…non stop!
    Ce dracu faci la ora 2:11 dimineata de scrii atatea comentarii proaste ?! Ai de luat pastiluțele!? Sau e prostata…🤤

  • Clar, ora la care comentezi e mai importante decat continutul comentariului. Cel putin pentru unii.
    Iar pentru ca asta ii enerveaza, am sa o tin tot asa. Un motiv suficient ca sa-i vad pe unii cu spume la gura, cum se ineaca cu propriile injuraturi 🙂

  • Popa ăla care le finanta era tatal biologic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *